Przygotowanie:
Muffiny to bardzo proste ciastka, prawie zawsze się udają i można je zrobić praktycznie ze wszystkim.
Dużą ilość tłuszczu można zastąpić jogurtem lub śmietaną, a białą mąkę – pełnoziarnistą.
Warto również dodać do nich owoce – podczas zimy np. jabłka lub brzoskwinie z puszki!
Z przepisu otrzymamy 12 babeczek, 1 babeczka: 130kcal
- 150 g mąki żytniej
- 150 g mąki pszennej typ 650
- 100 ml mleka 1,5%
- 80 ml syropu z brzoskwiń
- 2 połówki brzoskwini z puszki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g cukru
- 1 jajo
- 20 ml oleju roślinnego
Jedną z połówek brzoskwini ucieramy na tarce na papkę, natomiast drugą kroimy w bardzo drobną kostkę.
Owoce łączymy z resztą składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy
(jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche, możemy dodać trochę wody). Gotową masę nakładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w temp. 180st. ok. 25-30 minut, aż zaczną się rumienić.
Z powodu słodkiego syropu i owoców, praktycznie nie musimy dodawać cukru!
Wartość energetyczna jednej babeczki: 130 kalorii
Białko 2,6g Tłuszcze 2,65 Węglowodany 20
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com