Przygotowanie:
Osoby, które zrezygnowały z mięsa lub z powodów zdrowotnych muszą ograniczyć jego ilość w diecie w czasie Wielkanocnym również mogą cieszyć się smakiem świątecznych potraw. W poniższym przepisie biała kiełbasa została zastąpiona wędzonym tofu, a duża ilość warzyw korzeniowych sprawia, że żurek jest niskokaloryczny, a równie sycący co jego tradycyjny odpowiednik.
Jeśli mamy więcej czasu warto pokusić się o zrobienie własnego zakwasu z mąki żytniej.
Przepis na 8 porcji, 1 porcja to ok. 110 kcal
Składniki:
- 400 g Ziemniaki
- 180 g Marchew
- 100 g Seler korzeniowy
- 80 g Pietruszka, korzeń
- 50 g Por
- 50 g Cebula
- 240 g Tofu wędzone
- 470 g żytni zakwas na żurek (najlepiej jak najprostszy w składzie lub zrobiony własnoręcznie)
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Majeranek
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Świeżo mielony pieprz
- Sól (np. himalajska)
- 2 litry wody
Sposób przygotowania:
Marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Pora przekroić na połowę. W garnku zagotować ok. 2 litrów wody razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, włoszczyzną, pokrojoną grubo cebulą oraz ząbkiem czosnku. Następnie z wywaru usunąć cebulę oraz pora, dodać ziemniaki i całość gotować do miękkości.
Do żurku dodać przyprawy: majeranek, pieprz oraz sól i dodać zakwas. Zupę ponownie zagotować.
Żurek przelać do głębokich talerzy, dodać tofu pokrojone w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Aleksandra Pyznarska-Pupel
Biuro Zarządu