Zupa-krem z brokuła z pełnoziarnistymi grzankami

Szybka i sycąca zupa na lunch lub kolację – moc zieleni na talerzu!

Wytrawny omlet z szynką szwarcwaldzką i pomidorkami

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Energia: 297 kcal
  • Białko: 11,2 g
  • Tłuszcze: 12,3 g
  • Węglowodany: 43,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g

Przepis na 4 porcje

  • 500 g Brokuły
  • 100 g Por
  • 250 g Marchew
  • 50 g Seler, korzeń
  • 20 g Olej rzepakowy
  • 750 ml Woda
  • 100 g Chleb żytni pełnoziarnisty
  • 30 g Słonecznik, nasiona
  • Sól, pieprz, liść laurowy, koperek, natka pietruszki, czosnek, papryka ostra

Przygotowanie:

Pora pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w plastry, brokuła podzielonego na różyczki i łodygę pokrojoną w plastry oraz selera. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu i dodać liść laurowy. Dodać wodę i całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodać koperek i natkę pietruszki. Chwilę jeszcze gotować a następnie całość zmiksować na gładką masę. Następnie chleb pokroić w kostkę i podsmażyć bez tłuszczu na patelni z dodatkiem papryki ostrej i czosnku do czasu aż będzie chrupiący. Zupę-krem podawać z grzankami i nasionami słonecznika.