Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Energia: 297 kcal
- Białko: 11,2 g
- Tłuszcze: 12,3 g
- Węglowodany: 43,3 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
Przepis na 4 porcje
- 500 g Brokuły
- 100 g Por
- 250 g Marchew
- 50 g Seler, korzeń
- 20 g Olej rzepakowy
- 750 ml Woda
- 100 g Chleb żytni pełnoziarnisty
- 30 g Słonecznik, nasiona
- Sól, pieprz, liść laurowy, koperek, natka pietruszki, czosnek, papryka ostra
Przygotowanie:
Pora pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w plastry, brokuła podzielonego na różyczki i łodygę pokrojoną w plastry oraz selera. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu i dodać liść laurowy. Dodać wodę i całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodać koperek i natkę pietruszki. Chwilę jeszcze gotować a następnie całość zmiksować na gładką masę. Następnie chleb pokroić w kostkę i podsmażyć bez tłuszczu na patelni z dodatkiem papryki ostrej i czosnku do czasu aż będzie chrupiący. Zupę-krem podawać z grzankami i nasionami słonecznika.