Zielone pancakes z owocami

Placuszki - idealne na deser lub śniadanie na słodko. Wypróbuj je z ulubionymi owocami!

Zielone pancakes z owocami

Wartość odżywcza 1 porcji (5 placuszków):

  • Energia: 340 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 5 g
  • Węglowodany: 67 g

Składniki na 15 placuszków:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru naturalnego
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka truskawek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować blenderem, ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe. Porcje masy wlewać na beztłuszczową, teflonową patelnię i smażyć z obu stron na brązowy kolor. Podawać z truskawkami.