Zielone babeczki

Szpinak jest bogactwem wielu cennych związków. Są to między innymi przeciwutleniacze takie jak beta-karoten, witamina C oraz luteina. Może być również wartościowym źródłem potasu, witaminy K i witamin z grupy B. Produkt ten świetnie nadaje się do wytrawnych potraw, jak również może być ciekawym dodatkiem do wypieków, tak jak nasza propozycja poniżej – zielone babeczki. Zachęcamy do wypróbowania!

Zielone babeczki

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 208 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcze: 14,2 g
  • Węglowodany: 14,9 g

Składniki na 15 porcji:

  • 400 g szpinaku
  • 3 jajka (180 g)
  • ½ szklanki erytrytolu (100 g)
  • ¾ sklanki oleju rzepakowego (150 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (260 g)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
  • 75 g masła orzechowego
  • 75 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Szpinak należy umyć i osuszyć, następnie zblendować w celu uzyskania gładkiej masy. Jajka ubić wraz z erytrytolem przy pomocy miksera. Gdy masa będzie już ubita, powoli dodawać olej, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać zblendowane liście szpinaku. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać łyżką. Uzyskaną masę wylać do foremek na babeczki. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gdy babeczki ostygną można udekorować je masłem orzechowym i żurawiną.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.