Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 208 kcal
- Białko: 5,5 g
- Tłuszcze: 14,2 g
- Węglowodany: 14,9 g
Składniki na 15 porcji:
- 400 g szpinaku
- 3 jajka (180 g)
- ½ szklanki erytrytolu (100 g)
- ¾ sklanki oleju rzepakowego (150 g)
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (260 g)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
- 75 g masła orzechowego
- 75 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Szpinak należy umyć i osuszyć, następnie zblendować w celu uzyskania gładkiej masy. Jajka ubić wraz z erytrytolem przy pomocy miksera. Gdy masa będzie już ubita, powoli dodawać olej, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać zblendowane liście szpinaku. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać łyżką. Uzyskaną masę wylać do foremek na babeczki. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gdy babeczki ostygną można udekorować je masłem orzechowym i żurawiną.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.