Włoska przekąska, bruschetta

Propozycja szybkiej i smacznej przekąski. Przepis inspirowany kuchnią włoską. Bruschetta może stanowić dodatek do sałatek warzywnych lub stanowić przystawkę serwowaną przed głównym daniem.

Włoska przekąska, bruschetta

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 352 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcze: 18,7 g
  • Węglowodany: 37,8 g

Składniki na 2 porcje:

  • Chleb graham (70 g - 2 kromki)
  • Pomidory w puszce, kawałki (40g - 4 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek (10 g - 1 łyżka )
  • Ser mozzarella (30 g - 2 plastry)
  • Bazylia (6 g - 3 liście)

Przygotowanie:

W małym garnku rozgrzać połowę oliwy, dodać pomidory w puszce. Następnie gotować do momentu odparowania nadmiaru wody. Przyprawić ulubionymi ziołami (bazylia, oregano, rozmaryn). Pieczywo podpiec w piekarniku lub tosterze. Następnie nałożyć na nie przygotowane pomidory, plaster mozzarelli, skropić pozostałą oliwą i zapiekać w piekarniku do momentu roztopienia sera. Podawać ze świeżą bazylią i ulubionymi warzywami.