Przygotowanie:
Wiosenne babeczki z lukrem wprawią wszystkich łasuchów w cudowny, świąteczny nastrój 🙂
Wartość kaloryczna jednej porcji to 180 kcal.
Składniki:
Babeczki:
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 dużej cytryny
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- cukier puder
Dekoracja:
- pestki granatu
Sposób przygotowania:
Babeczki: Szpinak rozmrozić, odcisnąć. Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia wymieszać. Papierowe papilotki włożyć do foremek, piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Osobno wymieszać olej, mleko, ocet jabłkowy, skórkę starta z cytryny i szpinak. Zmiksować na gładką masę. Składniki suche dodać do mokrych, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut. Ostudzić.
Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cytryną i kurkumą. Ucierać łyżeczką, stopniowo dodając cukier puder, na gładką, gęstą masę. Babeczki udekorować lukrem i pestkami granatu.
Joanna Skoczylas
dietetyk