Wiosenne babeczki z lukrem

Wiosenne babeczki z lukrem

Przygotowanie:

Wiosenne babeczki z lukrem wprawią wszystkich łasuchów w cudowny, świąteczny nastrój 🙂

Wartość kaloryczna jednej porcji to 180 kcal.

Składniki:


Babeczki:

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Lukier:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • cukier puder

Dekoracja:

  • pestki granatu

Sposób przygotowania:

Babeczki: Szpinak rozmrozić, odcisnąć. Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia wymieszać. Papierowe papilotki włożyć do foremek, piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Osobno wymieszać olej, mleko, ocet jabłkowy, skórkę starta z cytryny i szpinak. Zmiksować na gładką masę. Składniki suche dodać do mokrych, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut. Ostudzić.

Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cytryną i kurkumą. Ucierać łyżeczką, stopniowo dodając cukier puder, na gładką, gęstą masę. Babeczki udekorować lukrem i pestkami granatu.

received_1510683438982466

Dietetyk_Joanna Skoczylas

Joanna Skoczylas
dietetyk