Wielkanocne pasty i farsze z jajek

Wielkanocne pasty i farsze z jajek

Przygotowanie:

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez jajek. Są one ich nieodłącznym elementem. Obecne w koszyczku ze święconką z którym udajemy się do kościoła, dzielimy się nim podczas śniadania przy świątecznym stole z rodziną, tworzymy kolorowe pisanki, które zdobią mieszkania i cieszą oko, ale to nie wszytko! Są one również istną skarbnica licznych substancji odżywczych oraz podstawą wielu potraw. Posiadają białko w najczystszej postaci, pomagają zachować zdrową sylwetkę, dzięki zawartości luteiny poprawiają widzenie. Mają również setki zastosowań w kuchni. Sprawdźcie do jakich smakowitych past i farszów można je wykorzystać!

PASTA Z JAJEK, ŁOSOSIA, AWOKADO

jajka 1

Wartość odżywcza dwóch porcji:

  • energia: 319 kcal;
  • białko: 20,3 g;
  • tłuszcze: 23,9 g;
  • węglowodany: 8,4 g;

Składniki na dwie porcje:

  • 70 g Awokado
  • 60 g Jaja kurze całe
  • 50 g Łosoś wędzony na ciepło
  • 3 g Majonez
  • 10 g Cebula
  • Szczypiorek, Czosnek, sól, pieprz do smaku



Sposób przygotowania:


Awokado i łososia pokroić w drobną kostkę. Awokado skropić skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo, posiekać, dodać do awokado. Na koniec dodać majonez, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, doprawić według gustu.

PASTA Z JAJEK I AWOKADO

JAJKA 2

Wartość odżywcza dwóch porcji:

  • energia: 256 kcal;
  • białko: 9,4 g;
  • tłuszcze: 22.59 g;
  • węglowodany: 7,74 g;

Składniki na dwie porcje:

  • 70 g Awokado
  • 60 g Jaja kurze całe
  • 3 g Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek, Czosnek, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny
  • 3 g Majonez



Sposób przygotowania:


Awokado pokroić w drobną kostkę. Awokado skropić oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo, posiekać, dodać do awokado. Na koniec dodać majonez, szczypiorek, doprawić według gustu.

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I ŻÓŁTYM SEREM

JAJKA 3

Wartość odżywcza czterech porcji:

  • energia: 329 kcal;
  • białko: 30,4 g;
  • tłuszcze: 20,5 g;
  • węglowodany: 8,4 g;

Składniki na cztery porcje:

  • 120 g Jaja kurze całe
  • 5 g Majonez domowy z olejem rzepakowym
  • 50 g szynka drobiowa
  • 100 g Rzodkiewka
  • 30 g Jogurt naturalny
  • 10 g Ser żółty
  • 10 g Cebula
  • Szczypiorek



Sposób przygotowania:


Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzić. Żółtka i szynkę drobno pokroić. Rzodkiewkę i ser pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem doprawić według gustu.

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM I RZODKIEWKĄ

JAJKA 4

Wartość odżywcza czterech porcji:

  • energia: 347 kcal;
  • białko: 30,3 g;
  • tłuszcze: 22,6 g;
  • węglowodany: 8,3 g;

Składniki na cztery porcje:

  • 120 g Jaja kurze całe
  • 60 g Łosoś wędzony
  • 5 g Majonez
  • 100 g Rzodkiewka
  • 30 g Jogurt naturalny
  • 10 g Cebula
  • Szczypiorek



Sposób przygotowania:


Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzić. Żółtka drobno pokroić, ugnieść z łososiem w miseczce. Rzodkiewkę i cebulkę posiekać w drobną kostkę. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem doprawić według gustu.

Ewa Czarniak(1)

Ewa Czarniak
dietetyk