Przygotowanie:
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez jajek. Są one ich nieodłącznym elementem. Obecne w koszyczku ze święconką z którym udajemy się do kościoła, dzielimy się nim podczas śniadania przy świątecznym stole z rodziną, tworzymy kolorowe pisanki, które zdobią mieszkania i cieszą oko, ale to nie wszytko! Są one również istną skarbnica licznych substancji odżywczych oraz podstawą wielu potraw. Posiadają białko w najczystszej postaci, pomagają zachować zdrową sylwetkę, dzięki zawartości luteiny poprawiają widzenie. Mają również setki zastosowań w kuchni. Sprawdźcie do jakich smakowitych past i farszów można je wykorzystać!
PASTA Z JAJEK, ŁOSOSIA, AWOKADO
Wartość odżywcza dwóch porcji:
- energia: 319 kcal;
- białko: 20,3 g;
- tłuszcze: 23,9 g;
- węglowodany: 8,4 g;
Składniki na dwie porcje:
- 70 g Awokado
- 60 g Jaja kurze całe
- 50 g Łosoś wędzony na ciepło
- 3 g Majonez
- 10 g Cebula
- Szczypiorek, Czosnek, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado i łososia pokroić w drobną kostkę. Awokado skropić skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo, posiekać, dodać do awokado. Na koniec dodać majonez, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, doprawić według gustu.
PASTA Z JAJEK I AWOKADO
Wartość odżywcza dwóch porcji:
- energia: 256 kcal;
- białko: 9,4 g;
- tłuszcze: 22.59 g;
- węglowodany: 7,74 g;
Składniki na dwie porcje:
- 70 g Awokado
- 60 g Jaja kurze całe
- 3 g Oliwa z oliwek
- Szczypiorek, Czosnek, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny
- 3 g Majonez
Sposób przygotowania:
Awokado pokroić w drobną kostkę. Awokado skropić oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo, posiekać, dodać do awokado. Na koniec dodać majonez, szczypiorek, doprawić według gustu.
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I ŻÓŁTYM SEREM
Wartość odżywcza czterech porcji:
- energia: 329 kcal;
- białko: 30,4 g;
- tłuszcze: 20,5 g;
- węglowodany: 8,4 g;
Składniki na cztery porcje:
- 120 g Jaja kurze całe
- 5 g Majonez domowy z olejem rzepakowym
- 50 g szynka drobiowa
- 100 g Rzodkiewka
- 30 g Jogurt naturalny
- 10 g Ser żółty
- 10 g Cebula
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzić. Żółtka i szynkę drobno pokroić. Rzodkiewkę i ser pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem doprawić według gustu.
JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM I RZODKIEWKĄ
Wartość odżywcza czterech porcji:
- energia: 347 kcal;
- białko: 30,3 g;
- tłuszcze: 22,6 g;
- węglowodany: 8,3 g;
Składniki na cztery porcje:
- 120 g Jaja kurze całe
- 60 g Łosoś wędzony
- 5 g Majonez
- 100 g Rzodkiewka
- 30 g Jogurt naturalny
- 10 g Cebula
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzić. Żółtka drobno pokroić, ugnieść z łososiem w miseczce. Rzodkiewkę i cebulkę posiekać w drobną kostkę. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem doprawić według gustu.
Ewa Czarniak
dietetyk