Szakszuka z kaszą bulgur

Bardzo prosta i szybka propozycja na obiad czy na kolację. Wystarczy połączyć ze sobą kilka warzyw, wbić jajka, ugotować kaszę i gotowe! Do przygotowania tego dania wystarczy jedynie 10 minut. Zjadając ten posiłek dostarczymy sobie pełnowartościowego białka, sporo błonnika i wiele witamin pochodzących z warzyw.

Szakszuka z kaszą bulgur

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 576 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcze: 23,9 g
  • Węglowodany: 73,4 g

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza bulgur (50g - 1/2 woreczka)
  • Czosnek (5 g - 1 ząbek)
  • Cebula (50 g - ½ sztuki)
  • Papryka czerwona (200g - 1 sztuka)
  • Pomidory w puszce (200g - ½ puszki)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę, doprawić ulubionymi przyprawami. Kolejno dodać pomidory z puszki, wbić jajka i poczekać, aż białka się zetną. Całość posypać czarnuszką. W tym samym czasie należy ugotować kaszę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.