Przygotowanie:
Makaron warzywny to doskonała propozycja na lunch lub lekką kolację – świetnie komponuje się z orientalnymi dodatkami, bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które stanowi ciekawą propozycję dla osób na diecie roślinnej, ale także tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni z nowymi smakami.
Wartość odżywcza:
- Energia 439,7 kcal
- Białko 19,2 g
- Tłuszcze 21,5 g
- Węglowodany 51,2 g
Składniki:
- 300 g Cukinia
- 100 g Marchew
- 80 g Ciecierzyca konserwowa
- 30 g Zalewa po ciecierzycy
- 50 g Tofu wędzone
- 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 5 g Sezam, nasiona
- 100 g Pomidorki koktajlowe
- Rukola (lub inna sałata), czosnek (1 ząbek), sos sojowy, papryka wędzona i ostra, pieprz ziołowy, natka pietruszki
Przygotowanie: Cukinię i marchew umyć, za pomocą spiralizera (tarki spiralnej) przygotować makaron. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać przygotowany makaron, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, paprykę w proszku, pieprz i szczyptę soli, podlać zalewą z ciecierzycy i dusić ok 2 – 3 minut, delikatnie mieszając. Następnie dodać tofu pokrojone w kostkę i odsączoną ciecierzycę, dusić jeszcze ok 2 minut. Na talerzu ułożyć rukolę, i przygotowane danie. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone na połówki pomidorki, wymieszać z drobno posiekaną natką, ułożyć na rukoli. Gotowe danie posypać sezamem.
Jeśli nie dysponujecie specjalną maszynką do robienia makaronu (spiralizera), proponuję użyć zwykłej obieraczki do warzyw, a powstałe paski pokroić na cieńsze.
Ewa Marchlewska
dietetyk