Przygotowanie:
Gdy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia mamy ochotę samodzielnie przygotować coś pysznego i zdrowego. Słodycze własnoręcznie zrobione mają dużą przewagę nad tymi kupionymi w sklepie. Przede wszystkim zawierają naturalne składniki, m.in. orzechy, owoce suszone, płatki zbożowe czy miód. W czasie pieczenia pachną cynamonem, aż nie chce się wychodzić z kuchni. Wystarczy odrobina pracy i serca do samodzielnego przygotowania słodkich pyszności. Poniżej porcja zdrowych przepisów. Zatem do dzieła!
- 1 szkl. miodu
- jajko
- 100 g masła
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do pierników lub zrobić samodzielnie (łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu)
Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170 stopni (termoobieg) na złoty kolor.