Sernik wiedeński bez spodu

sernik-wiedenski-prosty

Przygotowanie:

Pyszny, kremowy sernik. Bez kruchego spodu, ale z rodzynkami:)

Sernik to około 2652,6 kcal; 163,54g białka; 152,3g węglowodanów; 36,28g tłuszczu;
porcja ok. 140g sernika czyli 340 kcal

  • 500g twarogu chudego (0%)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 80g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej (możecie zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 100g rodzynek

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej 2 razy, możemy go rozdrobnić w blenderze- ważne, żeby był gładki.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do niego twaróg i wszystko miksujemy, wbijamy po jednym jajku, dolewamy wodę pomarańczową oraz wsypujemy skrobię ziemniaczaną.

Na samym końcu do masy dodajemy rodzynki.

Masę wylewamy do formy (śr. 22 cm).

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy tak 15 minut.
Następnie temp. zwiększamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut (lub ciut krócej/dłużej).

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl