Przygotowanie:
Sałatka nadaje się doskonale na Wielkanocny stół. Dzięki kaszy jaglanej jest bardzo pożywna, seler i jabłko wnoszą wiosenny, lekki smak.
Wartość kaloryczna dla 5-6 porcji, po ok. 200g:
- energia: 298 kcal;
- białko: 9,32 g;
- tłuszcze: 22 g;
- węglowodany: 17,8 g;
- błonnik: 1,96 g
Składniki:
- 4 jaja
- 1/2 opak selera naciowego (ok. 250 g)
- 1 duże jabłko (ok. 150 g)
- 3/4 torebki kaszy jaglanej (ok. 75 g)
- 4 łyżki jogurtu greckiego light 3% tłuszczu (120g)
- 3 łyżki majonezu (ok. 100g)
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Seler umyć i pokroić w plasterki, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kaszę przepłukać na sicie i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wszystko wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatka zawiera duże ilości potasu, magnezu i żelaza oraz witamin z grupy B. Kasza jaglana doskonale pomaga oczyścić organizm, a w połączeniu z warzywami i jajkiem doda ci sił i energii na wiosnę 🙂
Natalia Bobowik
dietetyk