
Przygotowanie:
Risotto z grzybami na wielkanocnym stole, to polsko – włoska propozycja na świąteczne łasuchowanie w zdrowej odsłonie 🙂 Chyba nikt nie lubi nudy w kuchni. Z tym daniem to nie grozi. Poznajcie recepturę!
Składniki:
- pieczarki – 100 g (5 x sztuka)
- wino białe wytrawne – 150 g (1 x kieliszek)
- ryż biały długoziarnisty – 100 g (1 x woreczek)
- ser mozzarella – 45 g
- olej rzepakowy – 10 g (1 x łyżka)
- czosnek – 10 g (2 x ząbek)
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, smażyć na niej ryż, dolewając stopniowo wody, aż będzie miękki. Na drugiej patelni lub w rondelku podsmażyć pieczarki razem z czosnkiem. Następnie zalać je winem i poczekać, aż cała woda odparuje. Ryż wymieszać z pieczarkami i posiekaną mozzarellą, doprawić do smaku. Posypać posiekaną pietruszką.
Przepis przygotowany przy współpracy ze stażystką Aleksandrą Skrodzką.
Katarzyna Pałubicka
dietetyk