Pieczone bataty z twarożkiem i warzywami

Przepyszna, sycąca i bardzo zdrowa propozycja na kolację lub drugie śniadanie. Idealne połączenie składników.

Pieczone bataty z twarożkiem i warzywami

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 605 kcal
  • Białko: 35,5 g
  • Tłuszcze: 11,6 g
  • Węglowodany: 93,4 g

Składniki na 1 porcję:

  • Batat (270 g - 1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
  • Ser twarogowy chudy (125 g - ½ kostki)
  • Mleko 2% (30 g - 2 łyżki)
  • Rzodkiewki (60 g - 4 sztuki)
  • Ogórek (100 g - ½ sztuki)
  • Rukola (20 g - 1 garść )
  • Pomidor (100 g - ½ sztuki)
  • Słonecznik, nasiona (10 g - 1 łyżka)
  • Szczypiorek (20 g - 1 łyżka)

Przygotowanie:

Batata należy przekroić na pół i posmarować z obu stron oliwą z oliwek. Następnie należy go przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie była to słodka papryka, wędzona papryka, rozmaryn, sól i pieprz). Następnie należy piec batata przez około godzinę w temperaturze 180 C. W tym czasie należy rozgnieść twaróg, dodać odrobinę mleka i drobno posiekane rzodkiewki, ogórka i szczypiorek. Kiedy batat będzie miękki wykładamy go na rukolę i  smarujemy przygotowanym twarożkiem. Na wierzch sypiemy nasiona słonecznika i szczypiorek. Obok układamy pokrojonego pomidora.