Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 605 kcal
- Białko: 35,5 g
- Tłuszcze: 11,6 g
- Węglowodany: 93,4 g
Składniki na 1 porcję:
- Batat (270 g - 1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
- Ser twarogowy chudy (125 g - ½ kostki)
- Mleko 2% (30 g - 2 łyżki)
- Rzodkiewki (60 g - 4 sztuki)
- Ogórek (100 g - ½ sztuki)
- Rukola (20 g - 1 garść )
- Pomidor (100 g - ½ sztuki)
- Słonecznik, nasiona (10 g - 1 łyżka)
- Szczypiorek (20 g - 1 łyżka)
Przygotowanie:
Batata należy przekroić na pół i posmarować z obu stron oliwą z oliwek. Następnie należy go przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie była to słodka papryka, wędzona papryka, rozmaryn, sól i pieprz). Następnie należy piec batata przez około godzinę w temperaturze 180 C. W tym czasie należy rozgnieść twaróg, dodać odrobinę mleka i drobno posiekane rzodkiewki, ogórka i szczypiorek. Kiedy batat będzie miękki wykładamy go na rukolę i smarujemy przygotowanym twarożkiem. Na wierzch sypiemy nasiona słonecznika i szczypiorek. Obok układamy pokrojonego pomidora.