Przygotowanie:
Lubisz pasztet z soczewicy? To zdecydowanie mój faworyt. Ma wyrazisty smak, który można modyfikować dopierając różne dodatki. Zapraszam do przetasowanie mojej propozycji.
Wartość odżywcza porcji (100 gram):
- energia: 203 kcal;
- białko: 8,96 g;
- tłuszcze: 9,62 g;
- węglowodany: 24,7 g;
- błonnik: 4,79 g
Składniki (na 10 sztuk muffinek):
- 210 g soczewica czerwona – 1 szkl.
- 75 g słonecznik – 1/2 szkl.
- 250 g cebula – 2 szt.
- 300 g marchewka – 2 szt.
- 160 g seler naciowy (3 łodygi)
- 65 g płatki owsiane – 1/2 szkl.
- 50 g olej rzepakowy
- 10 g czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
- listek laurowy – 2 szt.
- sól – 1 łyżeczka
- słodka papryka – 1 łyżka
- majeranek – 1 łyżka
- pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. Dodać listek laurowy i sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25 min. (nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.
Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szklanki oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min. W razie konieczności dodać trochę wody.
Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe. Dodać do niej warzywa, namoczony słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu będą odchodzić od foremki. Czas pieczenia zależy od piekarnika. My pieczemy ich zawsze większą ilość i w piekarniku z termoobiegiem (nie z grzałkami od góry) i w tym przypadku 1,5 h jest ok. W domowych piekarnikach nie posiadających termoobiegu czas można skrócić.
Michalina Lange
dietetyk