Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Przygotowanie:

Lubisz pasztet z soczewicy? To zdecydowanie mój faworyt. Ma wyrazisty smak, który można modyfikować dopierając różne dodatki. Zapraszam do przetasowanie mojej propozycji.

Wartość odżywcza porcji (100 gram):

  • energia: 203 kcal;
  • białko: 8,96 g;
  • tłuszcze: 9,62 g;
  • węglowodany: 24,7 g;
  • błonnik: 4,79 g

Składniki (na 10 sztuk muffinek):

  • 210 g soczewica czerwona – 1 szkl.
  • 75 g słonecznik – 1/2 szkl.
  • 250 g cebula – 2 szt.
  • 300 g marchewka – 2 szt.
  • 160 g seler naciowy (3 łodygi)
  • 65 g płatki owsiane – 1/2 szkl.
  • 50 g olej rzepakowy
  • 10 g czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
  • listek laurowy – 2 szt.
  • sól – 1 łyżeczka
  • słodka papryka – 1 łyżka
  • majeranek – 1 łyżka
  • pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:


Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. Dodać listek laurowy i sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25 min. (nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.

Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szklanki oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min. W razie konieczności dodać trochę wody.

Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe. Dodać do niej warzywa, namoczony słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie.

Piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.

Piec pasztet w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu będą odchodzić od foremki. Czas pieczenia zależy od piekarnika. My pieczemy ich zawsze większą ilość i w piekarniku z termoobiegiem (nie z grzałkami od góry) i w tym przypadku 1,5 h jest ok. W domowych piekarnikach nie posiadających termoobiegu czas można skrócić.

Resized_20170330_231610

Michalina Lange

Michalina Lange
dietetyk