Przygotowanie:
Gęsta, owocowa propozycja nie tylko na śniadanie – ładnie podana świetnie nada się również na lekki deser.
Przepis na 2 porcje koktajlu, jedna dostarcza 264 kalorii, 10 g białka, 10,5 g tłuszczu, 32,5 g węglowodanów
- 1 średni banan (ok 100 gram)
- 1 dojrzałe avocado (ok 130 g)
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 obranego jabłka (ok 100g)
- 5-6 listków świeżej mięty
- 400 ml jogurtu pitnego 0%
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Obrane owoce pokroić na mniejsze kawałki i dodać do jogurtu.
Limonkę przekroić i z połówki wycisnąć sok, a następnie do całości dodać listki mięty.
Całość dokładnie zblenderować – jeśli będzie zbyt kwaskowy i mało słodki można dodać odrobinę miodu.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com