Przygotowanie:
Muffinki wielu osobom kojarzą się ze słodkim wypiekiem. Nic bardziej mylnego! Świetnie sprawdzają się również w wersji wytrawnej.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 80 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 2 g
Składniki (4 porcje):
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 20 g Mleko 2% tłuszczu
- 30 g Papryka czerwona
- 50 g Cukinia
- 30 g Pomidor
- 30 g Brokuł
- 30 g Ser żółty
- Szczypiorek, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem. Warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. Masę jajeczno-warzywną przelać do silikonowych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w piekarniku. Podawać na ciepło.
Aleksandra Pasich
dietetyk