Przygotowanie:
Makaron w odpowiednim towarzystwie to świetna propozycja na zdrowy obiad! Zwłaszcza wtedy, gdy masz mało czasu na jego przygotowanie lub po prostu nie lubisz spędzać go w kuchni.
Makaron gryczany może być elementem diety bezglutenowej. Dodatkowo danie zawiera niezbędne naszemu organizmowi kwasy omega-3 i omega-6 oraz dostarcza pełnowartościowe białko.
Przepis na jedną porcję (385 kcal)
Składniki:
- Makaron gryczany (50 g)
- Tuńczyk w wodzie (65 g)
- Suszone pomidory (20 g)
- Świeży szpinak (50 g)
- Parmezan (10 g)
- Orzechy nerkowca (10 g)
- Oliwa z oliwek (łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i zblendować z serem, orzechami i oliwą. Tak przygotowanie pesto wymieszać z ugotowanym makaronem. Pomidory pokroić w paski, tuńczyka odsączyć z wody i wymieszać z makaronem.
Beata Kiernicka
dietetyk