Makaron gryczany ze szpinakowym pesto i tuńczykiem

Makaron gryczany ze szpinakowym pesto i tuńczykiem

Przygotowanie:

Makaron w odpowiednim towarzystwie to świetna propozycja na zdrowy obiad! Zwłaszcza wtedy, gdy masz mało czasu na jego przygotowanie lub po prostu nie lubisz spędzać go w kuchni.



Makaron gryczany może być elementem diety bezglutenowej. Dodatkowo danie zawiera niezbędne naszemu organizmowi kwasy omega-3 i omega-6 oraz dostarcza pełnowartościowe białko.



Przepis na jedną porcję (385 kcal)



Składniki:

  • Makaron gryczany (50 g)
  • Tuńczyk w wodzie (65 g)
  • Suszone pomidory (20 g)
  • Świeży szpinak (50 g)
  • Parmezan (10 g)
  • Orzechy nerkowca (10 g)
  • Oliwa z oliwek (łyżeczka)

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i zblendować z serem, orzechami i oliwą. Tak przygotowanie pesto wymieszać z ugotowanym makaronem. Pomidory pokroić w paski, tuńczyka odsączyć z wody i wymieszać z makaronem.



MAKARON GRYCZANY ZE SZPINAKOWYM PESTO I TUŃCZYKIEM2


Dietetyk Beata Kiernicka


Beata Kiernicka
dietetyk