Przygotowanie:
Doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory, dostarcza energii i cennych składników mineralnych: cynku, żelaza, potasu. Może być przygotowane na obiad. Doskonałe dla osób
z nietolerancją glutenu, gdyż jęczmień należy do pseudozbóż nie zawierających glutenu.
Wartość odżywcza 1 porcji (danie dla 4 osób):
- Energia 523 kcal
- Białko 31 g
- Tłuszcze 16,23 g
- Węglowodany 54,75 g
Składniki:
- 300 g Kasza jęczmienna (1 szklanka)
- 500 ml Woda (2 szklanki)
- 2 g Szczypta soli
Składniki na sos:
- 460 g Czerwona papryka (2 sztuki)
- 300 g Pieczarki lub boczniaki (15 sztuk)
- 2,5 g Ząbki czosnku (4 sztuki)
- 40 g Pęczek zielonej pietruszki
- 200 g Twaróg półtłusty
- 200 g Pierś z kurczaka
- 50 g Olej rzepakowy (5 łyżek)
Przygotowanie: Wodę zagotować, wrzucić kaszę, posolić i gotować na minimalnym ogniu do miękkości.
By przygotować sos należy podgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć na dużym ogniu (papryka powinna się dobrze przysmażyć). Następnie należy przełożyć paprykę z patelni do naczynia. Rozgrzać ponownie patelnię z olejem, dodać pokrojone grzyby i smażyć. Na koniec smażenia należy dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć z grzybami. Dodać usmażoną paprykę, pokruszony biały ser i posiekaną pietruszkę. Całość chwilę podgrzać mieszając. Na osobnej patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś
z kurczaka, następnie dodać do sosu. Potem całość wymieszać z kaszą.
Przepis inspirowany ze strony ugotuj.to
Ewelina Jakubczak
praktykantka