Kasza jęczmienna z kurczakiem i sosem paprykowo –grzybowym

Kasza jęczmienna z kurczakiem i sosem paprykowo –grzybowym

Przygotowanie:

Doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory, dostarcza energii i cennych składników mineralnych: cynku, żelaza, potasu. Może być przygotowane na obiad. Doskonałe dla osób 
z nietolerancją glutenu, gdyż jęczmień należy do pseudozbóż nie zawierających glutenu.



Wartość odżywcza 1 porcji (danie dla 4 osób):

  • Energia 523 kcal
  • Białko 31 g

  • Tłuszcze 16,23 g

  • Węglowodany 54,75 g


Składniki:

  • 300 g Kasza jęczmienna (1 szklanka) 
  • 500 ml Woda (2 szklanki)
  • 2 g Szczypta soli

Składniki na sos:

  • 460 g Czerwona papryka (2 sztuki)
  • 300 g Pieczarki lub boczniaki (15 sztuk)
  • 2,5 g Ząbki czosnku (4 sztuki)
  • 40 g Pęczek zielonej pietruszki
  • 200 g Twaróg półtłusty
  • 200 g Pierś z kurczaka
  • 50 g Olej rzepakowy (5 łyżek)

Przygotowanie: Wodę zagotować, wrzucić kaszę, posolić i gotować na minimalnym ogniu do miękkości.
By przygotować sos należy podgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć na dużym ogniu (papryka powinna się dobrze przysmażyć). Następnie należy przełożyć paprykę z patelni do naczynia. Rozgrzać ponownie patelnię z olejem, dodać pokrojone grzyby i smażyć. Na koniec smażenia należy dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć z grzybami. Dodać usmażoną paprykę, pokruszony biały ser i posiekaną pietruszkę. Całość chwilę podgrzać mieszając. Na osobnej patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś 
z kurczaka, następnie dodać do sosu. Potem całość wymieszać z kaszą.



Przepis inspirowany ze strony ugotuj.to



kasza 1


Ewelina Jakubczak
praktykantka