Grzanki z gruszką i gorgonzolą na rukoli

Grzanki z gruszką i gorgonzolą

Przygotowanie:

Zimą zwykłe kanapki na kolację mnie nie zadowalają. Potrzebuję czegoś ciepłego, bardziej sycącego, zwłaszcza po intensywnym aerobicu… Poza tym zapieczone grzanki to dużo bardziej atrakcyjny poczęstunek dla sąsiadki, która wpadnie na wieczorną herbatkę.

Pamiętaj, że nie musisz nie jeść po godzinie 18:00. Ostatni posiłek spożywaj najlepiej 3 godziny przed snem – to wystarczający czas żeby strawić kolację, nie jest jednak na tyle długi żebyś po kolacji sięgał jeszcze po niezdrowe przekąski. Smacznego!

Przepis na 1 porcję, 350kcal

  • 70 g Chleb żytni razowy (2 kromki, świetnie sprawdzi się chleb z dodatkiem kminku)
  • 100 g Gruszka
  • 30 g Gorgonzola
  • 50 g Pomidorki koktajlowe
  • Duża garść rukoli, gęsty ocet balsamiczny*

Gruszkę pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek z pestkami i pokroić na plasterki. Obłożyć nią kromki, na gruszce ułożyć ser i zapiekać kanapki w temp. 180stopni w piekarniku. Na talerzu ułożyć rukolę i pomidorki, skropić octem balsamicznym, na sałacie ułożyć ciepłe grzanki i od razu podawać.

Grzanki z gruszką i gorgonzolą

1 porcja dostarcza: 350kcal, 12g białka, 11g tłuszczu, 57g węglowodanów.

*Jeśli nie masz gęstego słodkiego octu balsamicznego możesz przyrządzić podobny sos sam: wymieszaj łyżkę octu z łyżeczką płynnego miodu i sosem polej sałatę.