Sushi

Sushi

Przygotowanie:

Sushi robi w Polsce coraz większą furorę. Zachwyca pięknymi kolorami i orientalnym smakiem, z reguły jest również podawane w dość szykowny sposób. Nic więc dziwnego że zyskało wielu zwolenników. Wielu osobom wydaje się że sushi to niskokaloryczne, dietetyczne jedzenie. Jednak, choć możemy w nim znaleźć wiele cennych składników, należy uważać z jego ilością bo jest dość kaloryczne. Duża ilość białego ryżu z dodatkiem cukru może również znacząco podnieść poziom cukru we krwi. W restauracjach powinno nam wystarczyć zamówienie 2 talerzyków – tak zazwyczaj serwuje się porcje sushi. Warto również pamiętać o porcji warzyw, która powinna towarzyszyć temu posiłkowi, w środku roladek nie zmieścimy ich wystarczająco dużo.

Z reguły sushi podaje się z surową rybą, ta jednak powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła i trzeba się z nią specjalnie odchodzić. W domowych warunkach najlepiej przyrządzić je z ryby wędzonej by uniknąć ewentualnego zakażenia pasożytami.

Do przygotowania i podania sushi potrzebne są:

  • 2 maty bambusowe (najlepiej owinięte folią spożywczą)
  • ostry nóż
  • glony nori
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • chrzan wasabi
  • imbir marynowany
  • wybrane składniki: ryby, paluszki krabowe, krewetki, awokado, serek philadelfia (lub podobny) i warzywa, które można pokroić w cienkie paseczki np. ogórek, papryka, biała rzodkiew, mango

Przepis na porcję na 2 osób, porcja dla 1 osoby: 500kcal

  • 160 g ryżu do sushi
  • 200ml wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 płaty nori
  • 100g łososia wędzonego
  • łyżka serka Turek Figura (lub inny)
  • 1 cała papryka
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 2 łyżki sezamu
  • sałata strzępiasta

Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu aż woda będzie klarowna. W garnku z grubym dnem zagotować 200ml wody, wrzucić ryż i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć szczelnie garnek pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ryż 10 minut. Ściągnąć garnek z ognia i bez podnoszenia pokrywki odstawić na kolejne 10 minut.
W międzyczasie przygotować zaprawę: cukier dokładnie wymieszać z octem i solą. Ryż przełożyć do miski i wymieszać z zaprawą, pozostawić do wystygnięcia.

Przygotowujemy miskę z zimną wodą z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny do moczenia rąk przez nabieraniem ryżu.

Hosomaki

2 płaty nori przekroić na połowę. Na rozwiniętą matę bambusową położyć płat nori lśniącą stroną do dołu, tak by z matą stykały się dolnymi brzegami. Na płacie położyć odpowiednią ilość ryżu, rozłożyć go na cienką warstwę na całej powierzchni zostawiając 1cm u góry płata wolny. Na samym środku ryżu rozsmarować bardzo małą ilość wasabi. Na ryżu ułożyć pokrojonego w paseczki łososia, paprykę i ogórka (lub inne składniki). Trzymając matę i brzeg nori zacząć zwijać roladę ściskając ją przesuwaną matą. Sushi pokroić na równe kawałki (6-8 kawałków).

Uramaki

Sezam uprażyć na suchej patelni i odstawić do wystygnięcia. Cały płat nori ułożyć na macie gładką stroną do dołu. Na płacie rozłożyć porcję ryżu zostawiając od góry i od dołu po 2 cm wolnej powierzchni. Na wierzchu położyć drugą matę, ryż lekko docisnąć, odwrócić i zdjąć górną matę tak by na górze znajdował się płat nori. Płat posmarować odrobiną wasabi i serkiem. Ułożyć na wierzchu kawałeczki sałaty, rybę lub inne składniki. Posługując się mata bambusową uformować rulon. Rulon posypać uprażonym sezamem i pokroić na 8 równych części.

Sushi serwujemy na desce z sosem sojowym do maczania, imbirem do przegryzania i chrzanem wasabi. Hosomaki można również przybrać kawiorem. Resztę warzyw pokrojonych w słupki podać do przegryzienia.