Przygotowanie:
Sushi robi w Polsce coraz większą furorę. Zachwyca pięknymi kolorami i orientalnym smakiem, z reguły jest również podawane w dość szykowny sposób. Nic więc dziwnego że zyskało wielu zwolenników. Wielu osobom wydaje się że sushi to niskokaloryczne, dietetyczne jedzenie. Jednak, choć możemy w nim znaleźć wiele cennych składników, należy uważać z jego ilością bo jest dość kaloryczne. Duża ilość białego ryżu z dodatkiem cukru może również znacząco podnieść poziom cukru we krwi. W restauracjach powinno nam wystarczyć zamówienie 2 talerzyków – tak zazwyczaj serwuje się porcje sushi. Warto również pamiętać o porcji warzyw, która powinna towarzyszyć temu posiłkowi, w środku roladek nie zmieścimy ich wystarczająco dużo.
Z reguły sushi podaje się z surową rybą, ta jednak powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła i trzeba się z nią specjalnie odchodzić. W domowych warunkach najlepiej przyrządzić je z ryby wędzonej by uniknąć ewentualnego zakażenia pasożytami.
Do przygotowania i podania sushi potrzebne są:
- 2 maty bambusowe (najlepiej owinięte folią spożywczą)
- ostry nóż
- glony nori
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- chrzan wasabi
- imbir marynowany
- wybrane składniki: ryby, paluszki krabowe, krewetki, awokado, serek philadelfia (lub podobny) i warzywa, które można pokroić w cienkie paseczki np. ogórek, papryka, biała rzodkiew, mango
Przepis na porcję na 2 osób, porcja dla 1 osoby: 500kcal
- 160 g ryżu do sushi
- 200ml wody
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 płaty nori
- 100g łososia wędzonego
- łyżka serka Turek Figura (lub inny)
- 1 cała papryka
- 1/2 ogórka świeżego
- 2 łyżki sezamu
- sałata strzępiasta
Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu aż woda będzie klarowna. W garnku z grubym dnem zagotować 200ml wody, wrzucić ryż i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć szczelnie garnek pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ryż 10 minut. Ściągnąć garnek z ognia i bez podnoszenia pokrywki odstawić na kolejne 10 minut.
W międzyczasie przygotować zaprawę: cukier dokładnie wymieszać z octem i solą. Ryż przełożyć do miski i wymieszać z zaprawą, pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowujemy miskę z zimną wodą z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny do moczenia rąk przez nabieraniem ryżu.
Hosomaki
2 płaty nori przekroić na połowę. Na rozwiniętą matę bambusową położyć płat nori lśniącą stroną do dołu, tak by z matą stykały się dolnymi brzegami. Na płacie położyć odpowiednią ilość ryżu, rozłożyć go na cienką warstwę na całej powierzchni zostawiając 1cm u góry płata wolny. Na samym środku ryżu rozsmarować bardzo małą ilość wasabi. Na ryżu ułożyć pokrojonego w paseczki łososia, paprykę i ogórka (lub inne składniki). Trzymając matę i brzeg nori zacząć zwijać roladę ściskając ją przesuwaną matą. Sushi pokroić na równe kawałki (6-8 kawałków).
Uramaki
Sezam uprażyć na suchej patelni i odstawić do wystygnięcia. Cały płat nori ułożyć na macie gładką stroną do dołu. Na płacie rozłożyć porcję ryżu zostawiając od góry i od dołu po 2 cm wolnej powierzchni. Na wierzchu położyć drugą matę, ryż lekko docisnąć, odwrócić i zdjąć górną matę tak by na górze znajdował się płat nori. Płat posmarować odrobiną wasabi i serkiem. Ułożyć na wierzchu kawałeczki sałaty, rybę lub inne składniki. Posługując się mata bambusową uformować rulon. Rulon posypać uprażonym sezamem i pokroić na 8 równych części.
Sushi serwujemy na desce z sosem sojowym do maczania, imbirem do przegryzania i chrzanem wasabi. Hosomaki można również przybrać kawiorem. Resztę warzyw pokrojonych w słupki podać do przegryzienia.