Dal z soczewicy z mleczkiem kokosowym

Dal jest indyjskim gulaszem z soczewicy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli lubisz kuchnie orientalne to koniecznie wypróbuje ten przepis!

Dal z soczewicy z mleczkiem kokosowym

Wartość odżywcza w 1 poracji:

  • Energia: 410 kcal
  • Białko: 15,3 g
  • Tłuszcze: 24,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,3 g
  • Węglowodany: 38,8 g

Składniki na 4 małe porcje:

  • 200 g Soczewica czerwona, nasiona suche
  • 400 g Mleczko kokosowe
  • 100 g Cebula
  • 400 g Pomidory z puszki
  • 100 g Szpinak
  • 20 g Olej rzepakowy
  • Czosnek, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma, chilli, natka pietruszki

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Chwilę razem podsmażyć a następnie dodać przyprawy. W kolejnym kroku dodać opłukaną soczewicę, pomidory, mleczko kokosowe i gotować około 15 minut. Na koniec dodać szpinak i gotować razem jeszcze 5 minut. Na koniec danie posypać natką pietruszki. Danie można zjeść z dodatkiem pieczywa, tortilli lub ryżu.