Ciasto marchewkowe

Głównym składnikiem ciasta marchewkowego, jak sama nazwa wskazuje, jest marchewka. To doskonałe źródło witaminy A, która odpowiada głównie za prawidłowe widzenie, ale pełni również inne role, np. we wspomaganiu układu odpornościowego czy łagodzeniu trądziku. Gdy mamy do czynienia z „niejadkiem” – to ciasto będzie dobrą alternatywą, ponieważ smak marchwi jest w nim praktycznie niewyczuwalny. Oczywiście należy spożywać je z rozwagą, jako zamiennik innych słodyczy, po które sięgamy w czasach kryzysowych. Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu – samo starcie marchewki i połączenie składników zajmie około 20-30 minut, natomiast pieczenie 50-60 minut. Również lista potrzebnych składników nie powinna sprawić żadnych trudności, ponieważ produkty są podstawowe, tanie i ogólnie dostępne w sklepach.

Ciasto marchewkowe

Wartość odżywcza dla 1 porcji (kawałek 75 g):

  • Energia: 280 kcal
  • Białko: 3,5 g
  • Tłuszcze: 20,5 g
  • Węglowodany: 22,0 g

Składniki na 15 porcji:

  • 4 jaja (200 g)
  • 6 łyżek miodu (150 g)
  • 2 szklanki mąki (260 g) – lepszym wyborem będzie mąka pełnoziarnista
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego (300 g)
  • 2 szklanki drobno startej marchwi (1,5 marchwi – około 280 g)
  • Gorzka czekolada do polewy (50 g – 3 rządki)

Przygotowanie:

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z miodem w mikserze. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej. Na koniec dodać startą marchew oraz cynamon. Całość wymieszać i piec w temperaturze 200 *C przez ok. 50-60 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić i posmarować upieczone ciasto na całości.

Oprócz witaminy A (karotenoidów), zawarta marchew dostarcza również inne witaminy i składniki mineralne, jak np.: witaminę C, K, B1, B2, kwas foliowy, a także wapń, magnez, potas i fosfor. Miód (zamiennik cukru w daniu) nadaje lekkiej słodyczy ciastu. Ma on wysoki IG, dlatego nie zalecany jest dla diabetyków. Użyłam w przygotowywaniu zwykłej mąki, ponieważ nie miałam akurat mąki pełnoziarnistej – natomiast zalecałabym jednak używanie pełnoziarnistej, ma więcej błonnika, a także fosforu, żelaza, cynku czy też magnezu. Również można znaleźć gorzką czekoladę (zamiast mlecznej), która w takiej ilości jest dopuszczalna i ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Użyty olej rzepakowy to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i 6), które wspomagają układ krążenia.

 

Przepis autorstwa Pauliny Wróbel, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.