Wartość odżywcza dla 1 porcji (kawałek 75 g):
- Energia: 280 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcze: 20,5 g
- Węglowodany: 22,0 g
Składniki na 15 porcji:
- 4 jaja (200 g)
- 6 łyżek miodu (150 g)
- 2 szklanki mąki (260 g) – lepszym wyborem będzie mąka pełnoziarnista
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego (300 g)
- 2 szklanki drobno startej marchwi (1,5 marchwi – około 280 g)
- Gorzka czekolada do polewy (50 g – 3 rządki)
Przygotowanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z miodem w mikserze. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej. Na koniec dodać startą marchew oraz cynamon. Całość wymieszać i piec w temperaturze 200 *C przez ok. 50-60 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić i posmarować upieczone ciasto na całości.
Oprócz witaminy A (karotenoidów), zawarta marchew dostarcza również inne witaminy i składniki mineralne, jak np.: witaminę C, K, B1, B2, kwas foliowy, a także wapń, magnez, potas i fosfor. Miód (zamiennik cukru w daniu) nadaje lekkiej słodyczy ciastu. Ma on wysoki IG, dlatego nie zalecany jest dla diabetyków. Użyłam w przygotowywaniu zwykłej mąki, ponieważ nie miałam akurat mąki pełnoziarnistej – natomiast zalecałabym jednak używanie pełnoziarnistej, ma więcej błonnika, a także fosforu, żelaza, cynku czy też magnezu. Również można znaleźć gorzką czekoladę (zamiast mlecznej), która w takiej ilości jest dopuszczalna i ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Użyty olej rzepakowy to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i 6), które wspomagają układ krążenia.
Przepis autorstwa Pauliny Wróbel, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.