Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Przygotowanie:

Ciasto na bazie marchewki? Zgadza się – nic bardziej prostego, zdrowego i jakże smacznego. 🙂

Wartość kaloryczna jednej porcji – ok. 200kcal.

Składniki:

  • 400 g drobno startej marchewki (3,5 szklanki)
  • 130 g płatków owsianych (1,5 szklanki)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 50 g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele)

wierzch:

  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:


Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Suszone owoce jak np. morele, żurawina, rodzynki pokroić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę/ tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Następnie dodać startą marchew i delikatnie wymieszać. Dolać oliwę i miód, wymieszać. Na koniec dosypać mąkę z płatków, przyprawy i delikatnie wymieszać. Dosypać morele/żurawinę lub rodzynki. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Upieczone ciasto odstawić na 15 minut do wystudzenia. Chłodne wyjąć z blachy. Wierzch posmarować serkiem. Na suchej patelni przyrumienić płatki migdałów, posypać nimi serek.

Dietetyk_Karolina Zetkowska

Karolina Żętkowska
dietetyk