Przygotowanie:
Czy można zrobić zdrowszą wersję ciasta czekoladowego? Jak najbardziej! Przepis idealnie na święta, brownie z buraka. To ciasto dla miłośników czekolady, buraków, fit przekąsek, osób na diecie, dla każdego. Przekonaj się sam.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia 132,7 kcal
- Białko 2,36g
- Tłuszcz 8,43g
- Węglowodany 12,47g
Czas przygotowania: ok. 220 minut. Przepis na 28 porcji.
Składniki mokre:
- 2 średnie buraki (210g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (230g)
- pół szklanki oleju rzepakowego (105g)
- pół szklanki syropu z agawy (90g)
- tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
- 1 łyżeczka octu (3g)
Składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (200g)
- 0,5 szklanki mąki gryczanej (60g)
- 1 łyżeczka kawy zbożowej (3g)
- 1 łyżka kakao (10g)
- 1 łyżka sody oczyszczonej (8g)
- szczypta soli (2g)
Polewa czekoladowa:
- pół tabliczki czekolady gorzkiej (50g)
- 4 łyżki mleka kokosowego (40g)
- 1 łyżeczka syropu z agawy (10g)
- pół łyżeczki oleju kokosowego (5g)
Przygotowanie:
Buraka umyć, obrać ze skórki i ugotować na parze do miękkości. Po wystudzeniu zetrzeć na tarce lub zblendować na gładką masę.
Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej.
W dwóch osobnych miskach połączyć suche składniki oraz mokre.
Do mokrych składników dodać buraki i wymieszać za pomocą rózgi do ubijania.
Suche oraz mokre składniki połączyć w jednolitą masę. Przelać do foremki o wymiarach 34×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez 40 minut.
Polewa: do roztopionej czekolady dodać mleko kokosowe, syrop z agawy i olej kokosowy. Polać nią wystudzone ciasto.
Gotowe ciasto posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
Przepis na podstawie: JADŁONOMIA
Klaudyna Kordowska
dietetyk