Przygotowanie:
Różne schorzenia przewodu pokarmowego często zmuszają nas do utrzymywania ścisłej diety łatwostrawnej.
Niestety produkty w grupie tych “dozwolonych” są mocno okrojone, więc trzeba trochę pokombinować, żeby nie jeść wciąż tych samych potraw.
Jeśli chodzi o śniadanie, nie powinno być dużych problemów, gotowane “owsianki” z różnych kasz można przyrządzić na rozmaite sposoby.
Przepis na jedną porcję, która dostarcza ok 327 kalorii w tym 10 g białka, 3 g tłuszczu, 65 g węglowodanów
- 250 ml wody
- 150 ml mleka 1,5%
- 20 g płatków jęczmiennych (mogą być błyskawiczne)
- 25 g kaszy manny
- 5 g lnu
- 100 g jabłka
- 50 g banana
- 15 g brązowego cukru lub miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
200 ml wody wraz z mlekiem gotujemy w rondelku.
Gdy doprowadzimy do wrzenia wody, dodajemy płatki jęczmienne i dokładnie mieszamy.
Kaszę mannę i len mieszamy w szklance wraz z pozostałymi 50 ml wody tak, aby po wrzuceniu na gorącą wodę nie powstały tzw “kluchy” czyli sklejone grudki.
Wszystko razem mieszamy na małym gazie i gdy zacznie gęstnieć pozostawiamy jeszcze na około 3-4 minuty co jakiś czas mieszając.
W między czasie pół jabłka i pół banana ucieramy na papkę na tarce, mieszamy z cynamonem i podpiekamy na patelni.
Gotową kaszkę przelewamy do miseczki i dodajemy owocowy mus, można dodatkowo posypać większą ilością cynamonu, który jest bardzo delikatną dla naszego przewodu pokarmowego przyprawą.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com