Przygotowanie:
Do wielkanocnego koszyczka zawsze wkładamy jajka, kiełbasę, chleb, ale także coraz częściej możemy w nim zobaczyć babeczkę. Tradycyjnie robione na maśle, mące pszennej z dużą ilością cukru, dziś zamienimy na zdrowszy zamiennik. Do przepisu wykorzystamy bezglutenowe mąki, białą fasolę, która spowoduje, że nasza babka będzie dobrym źródłem roślinnego białka oraz syrop z agawy, który będzie zamiennikiem dla białego cukru.
Wartość odżywcza w jednej porcji:
- Energia 254 kcal
- Białko 11,7 g
- Tłuszcze 7,2 g
- Węglowodany 36,3 g
Składniki na 6 babeczek lub większą babę w dużej formie:
- 240 g biała fasola w puszce ( 1 puszka, po odlaniu wody)
- 40 g mąka ryżowa (1/3 szkl.)
- 50 g mąka kukurydziana (1/4 szkl.)
- 180 g jaja kurze całe (3 szt.)
- 10 g masło (1 łyżka)
- 30 g syrop z agawy (3 łyżki)
- 1 szt. sok z cytryny + skórka z cytryny (z 1/2 szt. cytryny)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 C. Białą fasolę dokładnie opłukać z zalewy. Zblendować na gładką masę. Do fasoli dodać mąki, jaja, masło syrop, proszek do pieczenia, sok z cytryny i otartą skórkę. Wszystko zblednować. Jeśli używasz foremek metalowych należy oprószyć je mąką, jeśli silikonowych to należy pominąć ten krok. Do foremek wlać masę i włożyć do piekarnika na ok. 20-25 minut. Piec do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, później babeczki można wyciągnąć z formy. Babeczki można posypać cukrem pudrem z ksylitolu ( zmiksować ksylitol w młynku do kawy) lub przygotować cytrynowy lukier (zmiksowany ksylitol wymieszać z sokiem z cytryny).