Babeczki wielkanocne

Przygotowanie:

Do wielkanocnego koszyczka zawsze wkładamy jajka, kiełbasę, chleb, ale także coraz częściej możemy w nim zobaczyć babeczkę. Tradycyjnie robione na maśle, mące pszennej z dużą ilością cukru, dziś zamienimy na zdrowszy zamiennik. Do przepisu wykorzystamy bezglutenowe mąki, białą fasolę, która spowoduje, że nasza babka będzie dobrym źródłem roślinnego białka oraz syrop z agawy, który będzie zamiennikiem dla białego cukru.



Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia 254 kcal
  • Białko 11,7 g
  • Tłuszcze 7,2 g
  • Węglowodany 36,3 g

Składniki na 6 babeczek lub większą babę w dużej formie:

  • 240 g biała fasola w puszce ( 1 puszka, po odlaniu wody)
  • 40 g mąka ryżowa (1/3 szkl.)
  • 50 g mąka kukurydziana (1/4 szkl.)
  • 180 g jaja kurze całe (3 szt.)
  • 10 g masło (1 łyżka)
  • 30 g syrop z agawy (3 łyżki)
  • 1 szt. sok z cytryny + skórka z cytryny (z 1/2 szt. cytryny)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 C. Białą fasolę dokładnie opłukać z zalewy. Zblendować na gładką masę. Do fasoli dodać mąki, jaja, masło syrop, proszek do pieczenia, sok z cytryny i otartą skórkę. Wszystko zblednować. Jeśli używasz foremek metalowych należy oprószyć je mąką, jeśli silikonowych to należy pominąć ten krok. Do foremek wlać masę i włożyć do piekarnika na ok. 20-25 minut. Piec do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, później babeczki można wyciągnąć z formy. Babeczki można posypać cukrem pudrem z ksylitolu ( zmiksować ksylitol w młynku do kawy) lub przygotować cytrynowy lukier (zmiksowany ksylitol wymieszać z sokiem z cytryny).



babeczki 2-01



babeczki 22-01



Magda Sałacka

Magda Sałacka
dietetyk