Przygotowanie:
Zobaczcie, jak w zaledwie 45 minut można wyczarować zdrowe i pożywne słodkości!
Z tego przepisu otrzymacie aż 12-14 babeczek, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim! Taka słodka przekąska idealnie sprawdzi się podczas karnawałowych zabaw i nie tylko! Spróbujcie koniecznie!
Wartość odżywcza (1 sztuka):
- 253,8 kcal
- 5,4 g białka
- 3 g błonnika
- 21,2 g węglowodanów
- 15,9 g tłuszczy
Składniki:
- 250 g Mąka orkiszowa
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 75 ml Olej kokosowy
- 75 ml Olej rzepakowy
- 1 łyżka Miód
- 2 sztuki Jaja kurze
- 2 sztuki Marchewka
- 3 łyżki Nasiona słonecznika
- 3 łyżeczki Przyprawa do piernika
- 3 łyżeczki Cynamon
- Skórka z dwóch pomarańczy
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z sodą. W drugim naczyniu połączyć olej z ksylitolem. Dodać jajka i zmiksować. Do powstałej masy wsypać mąkę z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i skórką ze
sparzonej pomarańczy. Mieszać do połączenia składników. Dodać startą marchewkę oraz nasiona słonecznika. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.
Modyfikacja przepisu z książki “Zdrowe słodkości”, autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej.