Babeczki marchewkowo-orkiszowe

Babeczki marchewkowo-orkiszowe

Przygotowanie:

Zobaczcie, jak w zaledwie 45 minut można wyczarować zdrowe i pożywne słodkości!
Z tego przepisu otrzymacie aż 12-14 babeczek, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim! Taka słodka przekąska idealnie sprawdzi się podczas karnawałowych zabaw i nie tylko! Spróbujcie koniecznie!



Wartość odżywcza (1 sztuka):

  • 253,8 kcal
  • 5,4 g białka
  • 3 g błonnika
  • 21,2 g węglowodanów
  • 15,9 g tłuszczy

Składniki:

  • 250 g Mąka orkiszowa
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 75 ml Olej kokosowy
  • 75 ml Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Miód
  • 2 sztuki Jaja kurze
  • 2 sztuki Marchewka
  • 3 łyżki Nasiona słonecznika
  • 3 łyżeczki Przyprawa do piernika
  • 3 łyżeczki Cynamon
  • Skórka z dwóch pomarańczy

Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z sodą. W drugim naczyniu połączyć olej z ksylitolem. Dodać jajka i zmiksować. Do powstałej masy wsypać mąkę z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i skórką ze
sparzonej pomarańczy. Mieszać do połączenia składników. Dodać startą marchewkę oraz nasiona słonecznika. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.



Modyfikacja przepisu z książki “Zdrowe słodkości”, autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej.



Babeczki marchewkowo-orkiszowe



Robert Lipert


Robert Lipert przy współpracy z Moniką Popik
dietetyk