Przygotowanie:
Smoothies to doskonały pomysł na zdrowe ugaszenia pragnienia podczas upalnych dni. Symbolizujące 4 żywioły owocowo-warzywne propozycje napełnią nas energią i pozwolą cieszyć się urokami wakacji.
SMOOTHIE POWIEW LATA (Przepis na 2 porcje, 1 porcja – 190 kcal)
- 150 g Jagody
- 200 g Banan
- 200 g Jogurt naturalny
Jagody i banana zmiksuj z jogurtem naturalnym.
Jagody – dzięki zawartym w nich antocyjanom poprawiają widzenie, obniżają poziom cukru we krwi. Liście jagód działają przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo oraz przeciwzapalnie.
Banany – są środkiem przeciwgrzybiczym i naturalnym antybiotykiem. Zawierają dużą ilość tryptofanu-aminokwasu, który przekształca się w serotoninę poprawiającą humor i usprawniającą pracę wątroby. Potas reguluje ciśnienie krwi, a krzem ułatwia pozbycie się cellulitu.
SMOOTHIE WAKACYJNE ORZEŹWIENIE (Przepis na 3 porcje, 1 porcja – 110 kcal)
- 500 g Arbuz
- 120 g Maliny
- 200 g Jogurt naturalny
- Mięta, kostki lodu
Używając sokowirówki wyciśnij sok z arbuza. Jeśli nie masz sokowirówki pokrój miąższ arbuza na kawałki i pozbądź się pestek, resztę zmiksuj. Kostki lodu wrzuć do dzbanka i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Sok z arbuza zmiksuj z malinami, miętą i jogurtem naturalnym. Nalej do szklanek, udekoruj listkami mięty.
Arbuz – dzięki dużej zawartości wody działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Słodki i orzeźwiający smak zawdzięcza zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego. To także bogate źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy oraz cytruliny stymulującej odporność.
Maliny – źródło owocowego błonnika, który doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Dzięki obecności potasu odpowiednie dla osób cierpiących na schorzenia nerek i woreczka żółciowego, a także dla kobiet w ciąży i planujących dziecko. Zawarty w nich bowiem kwas foliowy ma nieoceniony wpływ na rozwój i kształtowanie się płodu, a w szczególności jego układu nerwowego. Działają przeciwtrądzikowo.
SMOOTHIE ZIELONO MI (Przepis na 2 porcje, 1 porcja – 160 kcal)
- 50 g Awokado
- 100 g Ogórek świeży
- 150 g Kiwi
- 50 g Limonka
- 200 g Jogurt naturalny
Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i łyżeczką wydłub miąższ prosto do blendera. Ogórek i kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do awokado. Do blendera dodaj jogurt i sok wyciśnięty z połowy limetki. Miksujemy wszystko razem na gładki jasnozielony koktajl.
Awokado – działa odmładzająco, zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący rytm serca i pracę systemu nerwowego.
Ogórek świeży – dzięki dużej zawartości potasu działa moczopędnie, rozpuszcza kwas moczowy powodujący powstawanie kamieni nerkowych.
Kiwi – jeden owoc w pełni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, doskonale chroni przed infekcjami.
Limonka – likwiduje nadkwaśność dzięki zawartości wapnia, a także fosforu. Składniki te dostarczane są do krwi, kości, zębów i systemu nerwowego. Sok z limonki łagodzi i zapobiega niestrawności na tle nerwicowym i przykremu zapachowi z ust, będącego skutkiem zaburzeń trawiennych.
SMOOTHIE OGNISTY (1 porcja- 230 kcal)
- 150 g Pomidor
- 200 g Melon
- 100 g Sok marchwiowy
- sos tabasco, pokruszone kostki lodu
- 5 g Papryczka chili
- 150 g Jogurt naturalny 2%
Pomidory i melona pokrój w kostkę. Dodaj pokruszony lód, sok marchwiowy oraz jogurt naturalny, zmiksuj blenderem. Dodaj trochę tabasco do smaku. Udekoruj papryczką chili. Można podawać również z pokruszonym lodem.
Pomidor – źródło B-karotenu oraz cennego likopenu-silnego przeciwutleniacza podnoszącego aktywność układu immunologicznego. Zawiera sole bromu, które działają uspokajająco.
Melon – codzienne spożywanie melona, nawet w niewielkich ilościach pomaga uspokoić nerwy, działa relaksacyjnie.
Marchew – to źródło B-karotenu obniżającego ryzyko nowotworów, poprawia wzrok, opóźnia starzenie się skóry, nadaje jej piękny koloryt. Witaminy B1 i B2 zawarte w marchwi doskonale wpływają na stan wątroby i układu pokarmowego. Spożycie dwóch marchewek dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Papryczka chili – kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostry smak papryczki chili może pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów i zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Opracowała Małgorzata Panek