Smoothies

Smoothies

Przygotowanie:

Smoothies to doskonały pomysł na zdrowe ugaszenia pragnienia podczas upalnych dni. Symbolizujące 4 żywioły owocowo-warzywne propozycje napełnią nas energią i pozwolą cieszyć się urokami wakacji.

SMOOTHIE POWIEW LATA (Przepis na 2 porcje, 1 porcja – 190 kcal)

  • 150 g Jagody
  • 200 g Banan
  • 200 g Jogurt naturalny

Jagody i banana zmiksuj z jogurtem naturalnym.

Jagody – dzięki zawartym w nich antocyjanom poprawiają widzenie, obniżają poziom cukru we krwi. Liście jagód działają przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo oraz przeciwzapalnie.

Banany – są środkiem przeciwgrzybiczym i naturalnym antybiotykiem. Zawierają dużą ilość tryptofanu-aminokwasu, który przekształca się w serotoninę poprawiającą humor i usprawniającą pracę wątroby. Potas reguluje ciśnienie krwi, a krzem ułatwia pozbycie się cellulitu.

SMOOTHIE WAKACYJNE ORZEŹWIENIE (Przepis na 3 porcje, 1 porcja – 110 kcal)

  • 500 g Arbuz
  • 120 g Maliny
  • 200 g Jogurt naturalny
  • Mięta, kostki lodu

Używając sokowirówki wyciśnij sok z arbuza. Jeśli nie masz sokowirówki pokrój miąższ arbuza na kawałki i pozbądź się pestek, resztę zmiksuj. Kostki lodu wrzuć do dzbanka i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Sok z arbuza zmiksuj z malinami, miętą i jogurtem naturalnym. Nalej do szklanek, udekoruj listkami mięty.

Arbuz – dzięki dużej zawartości wody działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Słodki i orzeźwiający smak zawdzięcza zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego. To także bogate źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy oraz cytruliny stymulującej odporność.

Maliny – źródło owocowego błonnika, który doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Dzięki obecności potasu odpowiednie dla osób cierpiących na schorzenia nerek i woreczka żółciowego, a także dla kobiet w ciąży i planujących dziecko. Zawarty w nich bowiem kwas foliowy ma nieoceniony wpływ na rozwój i kształtowanie się płodu, a w szczególności jego układu nerwowego. Działają przeciwtrądzikowo.

SMOOTHIE ZIELONO MI (Przepis na 2 porcje, 1 porcja – 160 kcal)

  • 50 g Awokado
  • 100 g Ogórek świeży
  • 150 g Kiwi
  • 50 g Limonka
  • 200 g Jogurt naturalny

Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i łyżeczką wydłub miąższ prosto do blendera. Ogórek i kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do awokado. Do blendera dodaj jogurt i sok wyciśnięty z połowy limetki. Miksujemy wszystko razem na gładki jasnozielony koktajl.

Awokado – działa odmładzająco, zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący rytm serca i pracę systemu nerwowego.

Ogórek świeży – dzięki dużej zawartości potasu działa moczopędnie, rozpuszcza kwas moczowy powodujący powstawanie kamieni nerkowych.

Kiwi – jeden owoc w pełni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, doskonale chroni przed infekcjami.

Limonka – likwiduje nadkwaśność dzięki zawartości wapnia, a także fosforu. Składniki te dostarczane są do krwi, kości, zębów i systemu nerwowego. Sok z limonki łagodzi i zapobiega niestrawności na tle nerwicowym i przykremu zapachowi z ust, będącego skutkiem zaburzeń trawiennych.

SMOOTHIE OGNISTY (1 porcja- 230 kcal)

  • 150 g Pomidor
  • 200 g Melon
  • 100 g Sok marchwiowy
  • sos tabasco, pokruszone kostki lodu
  • 5 g Papryczka chili
  • 150 g Jogurt naturalny 2%

Pomidory i melona pokrój w kostkę. Dodaj pokruszony lód, sok marchwiowy oraz jogurt naturalny, zmiksuj blenderem. Dodaj trochę tabasco do smaku. Udekoruj papryczką chili. Można podawać również z pokruszonym lodem.

Pomidor – źródło B-karotenu oraz cennego likopenu-silnego przeciwutleniacza podnoszącego aktywność układu immunologicznego. Zawiera sole bromu, które działają uspokajająco.

Melon – codzienne spożywanie melona, nawet w niewielkich ilościach pomaga uspokoić nerwy, działa relaksacyjnie.

Marchew – to źródło B-karotenu obniżającego ryzyko nowotworów, poprawia wzrok, opóźnia starzenie się skóry, nadaje jej piękny koloryt. Witaminy B1 i B2 zawarte w marchwi doskonale wpływają na stan wątroby i układu pokarmowego. Spożycie dwóch marchewek dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Papryczka chili – kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostry smak papryczki chili może pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów i zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Opracowała Małgorzata Panek