Brownie z buraka w świątecznym wydaniu

Brownie z buraka w świątecznym wydaniu

Przygotowanie:

Czy można zrobić zdrowszą wersję ciasta czekoladowego? Jak najbardziej! Przepis idealnie na święta, brownie z buraka. To ciasto dla miłośników czekolady, buraków, fit przekąsek, osób na diecie, dla każdego. Przekonaj się sam.



Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia 132,7 kcal
  • Białko 2,36g
  • Tłuszcz 8,43g
  • Węglowodany 12,47g

Czas przygotowania: ok. 220 minut. Przepis na 28 porcji.



Składniki mokre:

  • 2 średnie buraki (210g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (230g)
  • pół szklanki oleju rzepakowego (105g)
  • pół szklanki syropu z agawy (90g)
  • tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
  • 1 łyżeczka octu (3g)

Składniki suche:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (200g)
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej (60g)
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej (3g)
  • 1 łyżka kakao (10g)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej (8g)
  • szczypta soli (2g)

Polewa czekoladowa:

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej (50g)
  • 4 łyżki mleka kokosowego (40g)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (10g)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego (5g)

Przygotowanie:
Buraka umyć, obrać ze skórki i ugotować na parze do miękkości. Po wystudzeniu zetrzeć na tarce lub zblendować na gładką masę.
Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej.
W dwóch osobnych miskach połączyć suche składniki oraz mokre.
Do mokrych składników dodać buraki i wymieszać za pomocą rózgi do ubijania.
Suche oraz mokre składniki połączyć w jednolitą masę. Przelać do foremki o wymiarach 34×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez 40 minut.
Polewa: do roztopionej czekolady dodać mleko kokosowe, syrop z agawy i olej kokosowy. Polać nią wystudzone ciasto.
Gotowe ciasto posypać posiekanymi orzechami laskowymi.



Brownie


Przepis na podstawie: JADŁONOMIA



Klaudyna Kordowska


Klaudyna Kordowska
dietetyk