Świąteczny keks orkiszowy

Dieta

Przygotowanie:

Pyszne, pachnące świętami, proste i zdrowe ciasto. Przez dużą zawartość bakalii keks jest jednak dość kaloryczny więc zalecane jest umiarkowanie w spożyciu 🙂

Przepis na 10 porcji, 1 porcja: 270kcal

  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 jaja kurze całe
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

1. Przygotować bakalie: w rondlu podgrzać sok pomarańczowy. Śliwki i morele pokroić i z resztą bakalii dodać do soku, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie do bakalii dodać miód i przyprawę i dokładnie wymieszać.

2. Formę na keks (porcja zmieści się w foremce o wymiarach 20×10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

3. W misce wymieszać mąkę, płatki i sodę. Jaja roztrzepać, wymieszać z olejem i dodać do bakalii. Wszystkie składniki połączyć delikatnie mieszając.

4. Masę przełożyć do formy, piec około 40-45 minut.

Przepis inspirowany keksem z Kwestii smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/keks_z_maki_razowej/przepis.html