Przygotowanie:
Pyszne, pachnące świętami, proste i zdrowe ciasto. Przez dużą zawartość bakalii keks jest jednak dość kaloryczny więc zalecane jest umiarkowanie w spożyciu 🙂
Przepis na 10 porcji, 1 porcja: 270kcal
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych moreli
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżki płynnego miodu
- szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej pełnoziarnistej)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 jaja kurze całe
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
1. Przygotować bakalie: w rondlu podgrzać sok pomarańczowy. Śliwki i morele pokroić i z resztą bakalii dodać do soku, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie do bakalii dodać miód i przyprawę i dokładnie wymieszać.
2. Formę na keks (porcja zmieści się w foremce o wymiarach 20×10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
3. W misce wymieszać mąkę, płatki i sodę. Jaja roztrzepać, wymieszać z olejem i dodać do bakalii. Wszystkie składniki połączyć delikatnie mieszając.
4. Masę przełożyć do formy, piec około 40-45 minut.
Przepis inspirowany keksem z Kwestii smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/keks_z_maki_razowej/przepis.html