Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 329 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcze: 15 g
- Węglowodany: 32 g
Składniki na 2 porcje:
- 150 g tofu wędzonego (można zamrozić przed użyciem)
- 200 g ziemniaka
- 100 g pieczarek
- 100 g papryki czerwonej
- 50 g cebuli
- 10 g oliwy
- pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, opcjonalnie sól
- Na sos: 100 g jogurtu naturalnego, 20 g sera żółtego, 15 g koncentratu pomidorowego lub ketchupu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Lekko ostudzone pokroić w plasterki. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić. Tofu pokruszyć widelcem. Składniki, poza ziemniakami, podsmażyć z przyprawami na oliwie. Ziemniaki ułożyć w formie do pieczenia, przeglądać warstwami z farszem warzywnym.
Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z jogurtem i koncentratem. Ułożyć na warzywach i zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.