Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 315 kcal
- Białko: 9,01 g
- Tłuszcze: 20,48 g
- Błonnik pokarmowy: 2,65 g
- Węglowodany: 24,88 g
Składniki na 8 porcji:
- Ciasto: 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- ew. 1 łyżka zimnej wody
- Farsz: pomidorki koktajlowe
- 500 g szpinaku świeżego
- 6-8 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- 200 g śmietany 18%
- 1 jajko
- pół opakowania sera feta
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilii
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojone masło w temperaturze pokojowej, jajko oraz sól. Całość wyrobić rękami. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia. Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Chłodzić przez 2 godziny lub przez całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Powinno być nieco większe niż dno naczynia do tarty. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy i nakłuć równomiernie widelcem. Ciasto piec 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, trochę posolić i wyłożyć na sitko, po ostudzeniu odcisnąć z wody. W misce połączyć szpinak z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pokruszonym serem, posiekanymi pomidorami w oleju, przyprawami, jajkiem i śmietaną. Całość wymieszać. Farsz przełożyć na podpieczone ciasto udekorować pomidorkami i ponownie zapiec przez 20 minut w temperaturze 180°C.