Wytrawna tarta ze szpinakiem

Wypróbuj ten przepis na wytrawną tartę - znika w mig ze stołu!

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 315 kcal
  • Białko: 9,01 g
  • Tłuszcze: 20,48 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,65 g
  • Węglowodany: 24,88 g

Składniki na 8 porcji:

  • Ciasto: 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ew. 1 łyżka zimnej wody
  • Farsz: pomidorki koktajlowe
  • 500 g szpinaku świeżego
  • 6-8 sztuk pomidorów suszonych w oleju
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pół opakowania sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilii
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojone masło w temperaturze pokojowej, jajko oraz sól. Całość wyrobić rękami. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia. Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Chłodzić przez 2 godziny lub przez całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Powinno być nieco większe niż dno naczynia do tarty. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy i nakłuć równomiernie widelcem. Ciasto piec 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, trochę posolić i wyłożyć na sitko, po ostudzeniu odcisnąć z wody. W misce połączyć szpinak z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pokruszonym serem, posiekanymi pomidorami w oleju, przyprawami, jajkiem i śmietaną. Całość wymieszać. Farsz przełożyć na podpieczone ciasto udekorować pomidorkami i ponownie zapiec przez 20 minut w temperaturze 180°C.