Wielkanocna tarta szpinakowa z jajkiem

Wielkanocna tarta szpinakowa z jajkiem

Przygotowanie:

Tarta ze szpinakiem to doskonały pomysł na święta! Sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Danie proste w wykonaniu, ale jakże pyszne i bogate w smaku 🙂



Wartość odżywcza (1 porcja):

  • energia: 300 kcal;
  • białko: 8,1 g;
  • tłuszcze: 7,4 g;
  • węglowodany: 27,1 g;

Składniki (8 porcji):


CIASTO:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody

NADZIENIE:

  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:


Do miski dodać mąkę, sól, jajko, wodę i starte na tarce zimne masło. Zarobić ciasto do uzyskania jednolitej masy i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać szpinak i czosnek, podsmażać razem kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę oraz rozmącone jajko i wymieszać. Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną olejem formę do tarty wraz z bokiem. Nadzieje wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć plastry ugotowanych na twardo jajek. Tartę wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika wraz termoobiegiem a po ok. 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C, bez termoobiegu i zapiekać ok. 30-40min.



TARTA 1



Dietetyk_Anna Szewczyk

Anna Szewczyk
dietetyk