Przygotowanie:
Tarta ze szpinakiem to doskonały pomysł na święta! Sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Danie proste w wykonaniu, ale jakże pyszne i bogate w smaku 🙂
Wartość odżywcza (1 porcja):
- energia: 300 kcal;
- białko: 8,1 g;
- tłuszcze: 7,4 g;
- węglowodany: 27,1 g;
Składniki (8 porcji):
CIASTO:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
NADZIENIE:
- 400 g szpinaku mrożonego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 100 g śmietany 18%
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Do miski dodać mąkę, sól, jajko, wodę i starte na tarce zimne masło. Zarobić ciasto do uzyskania jednolitej masy i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać szpinak i czosnek, podsmażać razem kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę oraz rozmącone jajko i wymieszać. Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną olejem formę do tarty wraz z bokiem. Nadzieje wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć plastry ugotowanych na twardo jajek. Tartę wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika wraz termoobiegiem a po ok. 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C, bez termoobiegu i zapiekać ok. 30-40min.
Anna Szewczyk
dietetyk