Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 444 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcze: 23 g
- Węglowodany: 50 g
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g daktyli suszonych
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g masła orzechowego
- 20 g gorzkiej czekolady
- 15 g syropu z agawy lub innego słodzika
- 30 g malin
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
W dwóch osobnych naczyniach namoczyć daktyle i orzechy na około godzinę. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu potem ostudzić. Z orzechów nerkowca odlać wodę i połączyć je z kaszą jaglaną, sokiem z cytryny i syropem z agawy. Całość zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu zmiksować na gładką masę odsączone daktyle z masłem orzechowym i szczyptą soli. W słoiczku warstwami układać obie masy, na wierzchu posypując startą na tarce czekoladą. Na wierzch ułożyć maliny.