Placki kalafiorowo-pomidorowe

Autor: Patrycja Kulczycka

Błonnik – dbanie o jego regularną podaż jest bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowanie układu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    430 kcal

  • Białko:

    18 g

  • Tłuszcze:

    20 g

  • Węglowodany:

    53 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 2/3 kalafiora (125 g)
  • 1 jajo kurze (50 g)
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego (5 g)
  • 2 i 1/4 plastra, pomidorów suszonych w oleju (15 g)
  • 1/8 sztuki cebuli (10 g)
  • 2 łyzki mąki pszennej, typ 1850 (30 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 ml)
  • 1 szczypta soli (1 g)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego (1g)
  • 3/4 ogórka (70 g)
  • 4 i 2/3 rzodkiewki (70 g)
  • 1 i 1/3 garści malin (100 g)

 

Przygotowanie:

Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory i cebulę drobno posiekać. Do warzyw dodać jajko, siemię i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 5 sztuk).

 

Powrót Powrót