Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 430 kcal
- Białko: 18g
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 53g
Składniki na 1 porcję:
- 2/3 kalafiora (125 g)
- 1 jajo kurze (50 g)
- 1/2 łyżki siemienia lnianego (5 g)
- 2 i 1/4 plastra, pomidorów suszonych w oleju (15 g)
- 1/8 sztuki cebuli (10 g)
- 2 łyzki mąki pszennej, typ 1850 (30 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 ml)
- 1 szczypta soli (1 g)
- 1 szczypta pieprzu czarnego (1g)
- 3/4 ogórka (70 g)
- 4 i 2/3 rzodkiewki (70 g)
- 1 i 1/3 garści malin (100 g)
Przygotowanie:
Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory i cebulę drobno posiekać. Do warzyw dodać jajko, siemię i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 5 sztuk).