
Kasza jaglana pomoże nam odkwasić organizm, wzmocni nasze włosy, paznokcie, a także wpłynie na prawidłową przemianę materii. Nie zawiera glutenu.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
266 kcal
- Białko:
12 g
- Tłuszcze:
10 g
- Węglowodany:
33 g
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej (50 g)
- 3/4 szklanki mleka sojowego (200 g)
- 1/2 banana (60 g)
- 1 łyżka ciemnego kakao (10 g)
- 2/3 garści orzechów laskowych (20 g)
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego - skyr (70 g)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną podprażyć na patelni by pozbyć się goryczy, następnie przelać wrzątkiem, wsypać go garnuszka i ugotować zalewając napojem sojowym. Po ugotowaniu kaszę przestudzić. W międzyczasie orzechy zmiksować blenderem, następnie dodać ugotowaną kaszę, skyr, banana i dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy masa będzie miała jednolitą teksturę podzielić ją na 2 części, jedną większą i drugą mniejszą. Do większej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do pucharka ułożyć na dnie część czekoladową a na wierzch część jasną. Deser najlepiej zjeść schłodzony.