Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 613 kcal
- Białko: 41g
- Tłuszcze: 25g
- Węglowodany: 61g
Składniki na 2 porcje:
- 2 sztuki pstrąga tęczowego (250 g)
- 3 i 3/4 sztuki ziemniaka (350 g)
- 3 i 2/3 sztuki marchewki (160 g)
- 1 sztuka pietruszki, korzenia (80 g)
- 1/3 cukinii (200 g)
- 1/5 brokuła (100 g)
- 1/2 cebuli (50 g)
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny (40 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka koperku (4 g)
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew, pietruszkę i cukinię w talarki, a cebulę w piórka. Warzywa wymieszać z ziołami, solą i oliwą. Pstrąga wyszorować, do środka oraz na wierzch ryby ułożyć plasterki cytryny, posiekany koperek i kawałki czosnku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pstrągi, obłóż je wszystkimi warzywami. Danie piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzinę.