Pstrąg pieczony z bukietem warzyw

Autor: Patrycja Kulczycka

Ryby i ulubione warzywa to najlepsze połączenie na lekki, smaczny i zdrowy obiad, są głównym źródłem kwasów omega -3, a także witamin A, D, E oraz z grupy B.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    613 kcal

  • Białko:

    41 g

  • Tłuszcze:

    25 g

  • Węglowodany:

    61 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 sztuki pstrąga tęczowego (250 g)
  • 3 i 3/4 sztuki ziemniaka (350 g)
  • 3 i 2/3 sztuki marchewki (160 g)
  • 1 sztuka pietruszki, korzenia (80 g)
  • 1/3 cukinii (200 g)
  • 1/5 brokuła (100 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny (40 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
  • 3 szczypty soli
  • 3 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka koperku (4 g)

 

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew, pietruszkę i cukinię w talarki, a cebulę w piórka. Warzywa wymieszać z ziołami, solą i oliwą. Pstrąga wyszorować, do środka oraz na wierzch ryby ułożyć plasterki cytryny, posiekany koperek i kawałki czosnku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pstrągi, obłóż je wszystkimi warzywami. Danie piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzinę.

 

Powrót Powrót