Wartość odżywcza
- Energia 654 kcal
- Białko 32,8 g
- Tłuszcze 35,6 g
- Węglowodany 74,9 g
Składniki
- 80g fileta z kurczaka
- 60g ryżu do risotto lub parboiled
- 250ml bulionu warzywnego
- 100g papryki
- 150g cukinii
- 50g czerwonej cebuli
- 100g marchwi
- Ząbek czosnku
- 2,0 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i krótko podsmażamy na oliwie z oliwek (0,5 łyżki). Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i po ok 3 minutach dodajemy czosnek oraz resztę pokrojonych warzyw, wszystko podsmażamy przez ok 6 min. Do drugiego garnka wlewamy 1,5 łyżki oliwy i na rozgrzany tłuszcz wsypujemy odmierzoną ilość ryżu. Podsmażamy ok 1 min. Wlewamy bulion, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka i warzywa. Wszystko razem dusimy pod przykryciem ok 20 min. Sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba dolać bulionu.