Risotto z warzywami i kurczakiem

Jeśli szukasz przepisu na szybki, prosty, zdrowy i do tego smaczny obiad to proponuje Risotto z warzywami i kurczakiem.

Risotto z warzywami i kurczakiem

Wartość odżywcza

  • Energia 654 kcal
  • Białko 32,8 g
  • Tłuszcze 35,6 g
  • Węglowodany 74,9 g

Składniki

  • 80g fileta z kurczaka
  • 60g ryżu do risotto lub parboiled
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 100g papryki
  • 150g cukinii
  • 50g czerwonej cebuli
  • 100g marchwi
  • Ząbek czosnku
  • 2,0 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i krótko podsmażamy na oliwie z oliwek (0,5 łyżki). Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i po ok 3 minutach dodajemy czosnek oraz resztę pokrojonych warzyw, wszystko podsmażamy przez ok 6 min. Do drugiego garnka wlewamy 1,5 łyżki oliwy i na rozgrzany tłuszcz wsypujemy odmierzoną ilość ryżu. Podsmażamy ok 1 min. Wlewamy bulion, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka i warzywa. Wszystko razem dusimy pod przykryciem ok 20 min. Sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba dolać bulionu.