Polędwiczki z kurczaka z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi kurczaka to jedno z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych mięs, które znalazło swoje stałe miejsce na talerzach konsumentów na całym świecie. Jest bogate w białko i ma neutralną w smaku konsystencję, ale także jest ceniony za swoją zdrową wartość odżywczą i możliwość zastosowania w rozmaitych potrawach. Piersi kurczaka stanowią nieodłączny element wielu kuchni i codziennych dań, zaspokajając różnorodne gusta i potrzeby żywieniowe. Czasami natomiast brakuje nam pomysłów na potrawy z piersią kurczaka.

Posiłki dietetyczne

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 607 kcal
  • Białko: 44g
  • Tłuszcze: 28g
  • Węglowodany: 48g

Składniki na 1 porcję:

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry (100g - pół piersi)
  • Szpinak (20g - garść)
  • Suszone pomidory w oleju po odsączeniu (40g - 2 plastry)
  • Czosnek (5g - 1 ząbek)
  • Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
  • Ser mozzarella (60g - ½ kulki)
  • Kasza jęczmienna pęczak (50g - ½ woreczka)

Przygotowanie:

Polędwiczki z kurczaka (lub mięso z piersi kurczaka pokroić na grubsze paski) posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Na mięso położyć garść szpinaku, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojony w plastry czosnek. Następnie nałożyć pokrojony ser mozzarella. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W międzyczasie ugotować kaszę pęczak wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczki podajemy z ugotowaną kaszą pęczak.