Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 607 kcal
- Białko: 44g
- Tłuszcze: 28g
- Węglowodany: 48g
Składniki na 1 porcję:
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry (100g - pół piersi)
- Szpinak (20g - garść)
- Suszone pomidory w oleju po odsączeniu (40g - 2 plastry)
- Czosnek (5g - 1 ząbek)
- Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
- Ser mozzarella (60g - ½ kulki)
- Kasza jęczmienna pęczak (50g - ½ woreczka)
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka (lub mięso z piersi kurczaka pokroić na grubsze paski) posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Na mięso położyć garść szpinaku, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojony w plastry czosnek. Następnie nałożyć pokrojony ser mozzarella. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W międzyczasie ugotować kaszę pęczak wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczki podajemy z ugotowaną kaszą pęczak.