Ekspresowe placuszki twarogowe

Jeśli w Twojej lodówce zalega połowa niewykorzystanego twarogu albo po prostu masz ochotę na słodkie śniadanie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! Placuszki wychodzą puszyste, lekko waniliowe i świetnie smakują z dodatkiem owoców i orzechów.

Ekspresowe placuszki twarogowe

Wartość odżywcza:

  • Energia: 468 kcal
  • Białko: 36,3 g
  • Tłuszcze: 13,2 g
  • Węglowodany: 49,6 g

Składniki:

  • Twaróg półtłusty – 100 g
  • Mleko 1,5% - 60g
  • Mąka orkiszowa – 45g
  • Jajko – 60g (1 szt.)
  • Ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, następnie dodać jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i wszystko razem wymieszać, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać do papkowatej konsystencji. Placuszki twarogowe smażyć na suchej patelni, aż się zarumienią z obu stron (najlepiej pod przykryciem). Podawać na talerzu z pokrojonym bananem, jogurtem i ulubionymi orzechami.