Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 368 kcal
- Białko: 26,5 g
- Tłuszcze: 23,9 g
- Błonnik: 5,9 g
- Węglowodany: 15,2 g
Składniki na 4 porcje:
- 800 g Kalafior
- 180 g Jaja kurze całe (3 szt.)
- 50 g Ser, Cheddar
- 400 g Pomidory w puszcze
- 240 g Mozzarella
- Oregano, czosnek
Przygotowanie:
Pomidory podgotować w rondelku z dodatkiem czosnku, oregano i soli. Gotować na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody, aby uzyskać gęsty sos.
Kalafior zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce, dodać jaja i starty cheddar. Przyprawić do smaku solą. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, uformować placek i lekko przycisnąć dłonią, aby składniki były dosyć zbite. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 25-30 min, tak aby spód lekko się podpiekł i zarumienił. Na podpieczony spód wyłożyć sos pomidorowy i startą mozzarellę. Całość zapiec do rozpuszczenia sera. Posypać świeżym oregano.