Przygotowanie:
Sałatka z tuńczykiem to doskonały pomysł na kolację…jak i śniadania. Sałatka zaspokoi apetyt na długi czas i zarazem nie jest mocno kaloryczna. Zawiera dużą porcję białka, błonnika i składników mineralnych, dzięki czemu stanowi pełnowartościowe danie.
Wartość kaloryczna jednej porcji: 285 kalorii
Składniki na ok. 6-8 porcji:
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym- 1 puszka (120g)
- ryż brązowy- 2 saszetki (200g)
- jaja kurze ugotowane na twardo- 2 szt (120g)
- kukurydza- 1/2 puszki (200g)
- ogórki korniszony z chilli- 6 szt małe (60g)
- suszone pomidory- 6 szt (50g)
- płatki lniane- 2 łyżki stołowe (20g)
Składniki sos:
- pomidory krojone- 1/2 puszki (200g)
- jogurt naturalny- 1 opakowanie (150g)
- chilli-1/2 papryczki (10g)
- sól, pieprz do smaku- całość zblendować na jednolitą konsystencje
Przygotowanie:
Odpowiednio wcześniej ugotować, brązowy ryż, warzywa pokroić w kostkę, dodać tuńczyka, dosypać płatki lniane i całość wymieszać z przygotowanym pikantnym sosem.
Aleksandra Radomska
dietetyk