Pikantna sałatka pomidorowa z tuńczykiem, brązowym ryżem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

Sałatka z tuńczykiem to doskonały pomysł na kolację…jak i śniadania. Sałatka zaspokoi apetyt na długi czas i zarazem nie jest mocno kaloryczna. Zawiera dużą porcję białka, błonnika i składników mineralnych, dzięki czemu stanowi pełnowartościowe danie.



Wartość kaloryczna jednej porcji: 285 kalorii



Składniki na ok. 6-8 porcji:

  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym- 1 puszka (120g)
  • ryż brązowy- 2 saszetki (200g)
  • jaja kurze ugotowane na twardo- 2 szt (120g)
  • kukurydza- 1/2 puszki (200g)
  • ogórki korniszony z chilli- 6 szt małe (60g)
  • suszone pomidory- 6 szt (50g)
  • płatki lniane- 2 łyżki stołowe (20g)

Składniki sos:

  • pomidory krojone- 1/2 puszki (200g)
  • jogurt naturalny- 1 opakowanie (150g)
  • chilli-1/2 papryczki (10g)
  • sól, pieprz do smaku- całość zblendować na jednolitą konsystencje

Przygotowanie:

Odpowiednio wcześniej ugotować, brązowy ryż, warzywa pokroić w kostkę, dodać tuńczyka, dosypać płatki lniane i całość wymieszać z przygotowanym pikantnym sosem.



3


Dietetyk_Aleksandra Radomska-01


Aleksandra Radomska
dietetyk