Pieczona owsianka

Pieczona owsianka, pyszna i absolutnie nie traci na walorach smakowych, gdy ją podgrzewamy.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 375 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 15 g
  • Błonnik: 5,3 g
  • Węglowodany: 53 g

Składniki na 3 porcje:

  • 180 g Płatki owsiane górskie
  • 100 g Mleko 2%
  • 100 g Mleczko kokosowe 17% tłuszczu
  • 150 g Jabłka (u mnie prażone z jesiennych zbiorów)
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 15 g Orzechy nerkowca
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Płatki wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleczka i jabłko. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut.