Pasztet z cukinii

Pyszny pasztet z marchewką, koperkiem z cebulą i czosnkiem.

Pasztet z cukinii

Składniki

  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 duże lub 4 małe ząbki czosnku
  • koperek
  • 3/4 szklanki płatków gryczanych
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Cukinię bez pestek zetrzeć na tarce. Posolić i odstawić, aby puściła sok. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni. Na tarce zetrzeć marchewkę i dodać do odsączonej cukinii. Posiekać koperek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić. Dobrze wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180˚C przez godzinę. Wyjąć z foremki dopiero po zupełnym wystudzeniu.