Składniki
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 duże lub 4 małe ząbki czosnku
- koperek
- 3/4 szklanki płatków gryczanych
- 1/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Cukinię bez pestek zetrzeć na tarce. Posolić i odstawić, aby puściła sok. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni. Na tarce zetrzeć marchewkę i dodać do odsączonej cukinii. Posiekać koperek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić. Dobrze wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180˚C przez godzinę. Wyjąć z foremki dopiero po zupełnym wystudzeniu.