Przygotowanie:
Ciasto tego mazurka zaskakuje smakiem, zrobione jest bowiem w połowie z orzechów, które świetnie komponują się z masą ze śliwek i moreli. Okazuje się że nawet mazurek może być zdrowy, oczywiście w umiarkowanych ilościach 🙂
Przepis na 8 porcji (forma o wymiarach 20x20cm), 1 porcja: 285kcal
- 100 g Mąka z orkiszu pełnoziarnista (lub pszenna pełnoziarnista)
- 100 g Orzechy mielone (ja użyłam laskowych)
- 1 szt. Jaja kurze całe
- 50 g Fruktoza
- 50 g Masło
- 1 łyżka Jogurt naturalny
- 2 łyżki Miód pszczeli
- 50 g Śliwki suszone
- 50 g Morele suszone
- 30 g Skórka pomarańczowa kandyzowana
- 200 g Jabłko
- 20 szt. Migdały bez skórki
- Cynamon, papier do pieczenia
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody i podgrzać. Śliwki i morele pokroić w kostkę i razem ze skórką, miodem i szczyptą cynamonu dodać do owoców. Gotować w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody aż owoce rozgotują się i utworzą gęstą masę.
Mąkę wymieszać z orzechami, wbić jajo, dodać masło, cukier, szczyptę soli i jogurt i zagnieść ciasto. 1/4 masy odłożyć, resztą wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z reszty utoczyć cienki wałek i wykleić nim brzeg foremki tworząc brzeg mazurka. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec około 10minut. Wyjąć ciasto, ułożyć na nim masę owocową i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze około 15-20minut. Po ostudzeniu mazurek udekorować migdałami.