Orzechowy mazurek z suszonymi owocami

Mójdietetyk

Przygotowanie:

Ciasto tego mazurka zaskakuje smakiem, zrobione jest bowiem w połowie z orzechów, które świetnie komponują się z masą ze śliwek i moreli. Okazuje się że nawet mazurek może być zdrowy, oczywiście w umiarkowanych ilościach 🙂

Przepis na 8 porcji (forma o wymiarach 20x20cm), 1 porcja: 285kcal

  • 100 g Mąka z orkiszu pełnoziarnista (lub pszenna pełnoziarnista)
  • 100 g Orzechy mielone (ja użyłam laskowych)
  • 1 szt. Jaja kurze całe
  • 50 g Fruktoza
  • 50 g Masło
  • 1 łyżka Jogurt naturalny
  • 2 łyżki Miód pszczeli
  • 50 g Śliwki suszone
  • 50 g Morele suszone
  • 30 g Skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 200 g Jabłko
  • 20 szt. Migdały bez skórki
  • Cynamon, papier do pieczenia

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody i podgrzać. Śliwki i morele pokroić w kostkę i razem ze skórką, miodem i szczyptą cynamonu dodać do owoców. Gotować w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody aż owoce rozgotują się i utworzą gęstą masę.

Mąkę wymieszać z orzechami, wbić jajo, dodać masło, cukier, szczyptę soli i jogurt i zagnieść ciasto. 1/4 masy odłożyć, resztą wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z reszty utoczyć cienki wałek i wykleić nim brzeg foremki tworząc brzeg mazurka. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec około 10minut. Wyjąć ciasto, ułożyć na nim masę owocową i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze około 15-20minut. Po ostudzeniu mazurek udekorować migdałami.