Orientalny makaron z tofu i warzywami

Makaron z tofu i warzywami to ciekawa propozycja na konkretny i sycący obiad lub lunch do pracy. Pomimo całkiem sporej liczby składników potrawę przyrządza się stosunkowo szybko i łatwo. Świetnie smakuje z dodatkiem prażonych orzechów lub nasion.

Orientalny makaron z tofu i warzywami

Wartość odżywcza:

  • Energia: 568 kcal
  • Białko: 27,4 g
  • Tłuszcze: 24,9 g
  • Błonnik: 5,4 g
  • Węglowodany: 65,9 g

Składniki:

  • Makaron spaghetti - 50 g
  • Tofu wędzone - 100 g
  • Marchew - 40 g
  • Papryka czerwona - 50 g
  • Brokuł - 50 g
  • Kukurydza w puszce - 18 g
  • Pasta sezamowa tahini - 16 g
  • Sos sojowy - 5 g
  • Oliwa z oliwek - 5 g
  • Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  • Sól
  • Pieprz
  • Do posypania potrawy: Orzechy nerkowca - 5 g, Czarnuszka - 3 g

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Tofu pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem i skropić sosem sojowym, następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy aż się zarumieni. Warzywa pokroić w paski, brokuła podzielić na drobne różyczki. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię i wymieszać z tofu. Dodać pół szklanki wody i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodać kukurydzę i wymieszać całość. Do warzyw i tofu dodać pastę tahini, sok z cytryny i wszystko wymieszać.

Gotowe warzywa z tofu wymieszać z makaronem i podawać posypane posiekanymi orzechami i czarnuszką.

Nerkowce można wcześniej uprażyć na suchej patelni.