Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 951 kcal
- Białko: 34,8 g
- Tłuszcze: 38,8 g
- Węglowodany: 123,6 g
Składniki na 1 porcję:
- Jaja kurze 3 szt. (180g)
- Mleko 120 ml
- Mąka pełnoziarnista 12 łyżek (120g)
- Truskawki świeże 80g
- Borówki 50 g
- Masło 4 łyżeczki (20g)
- Cukier 2 łyżeczki (10g)
- Sól szczypta
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wymieszać, następnie dodać żółtka i cukier. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzej masło i wylej na nią ciasto. Smażyć na małym ogniu ok 5 minut jedną stronę, drugą ok 2 minuty. Połowę truskawek zblendować na mus. Omlet przełożyć na talerz, polać musem i dodać owoce.