Przygotowanie:
Jeśli lubisz ciepłe i lekkie kolacje koniecznie wypróbuj ten przepis. Przełamujemy strach przed makaronem w godzinach wieczornych.
Wartość odżywcza w jednej porcji:
- Energia 375 kcal
- Białko 19 g
- Tłuszcze 17,5 g
- Węglowodany 39,5 g
- Błonnik 8,5 g
Składniki na dwie porcje:
- 100 g Makaron z czarnej fasoli
- 200 g Cukinia
- 300 g Pomidor (u nas jeden duży i koktajlowe)
- 15 g Sezam, nasiona
- 10 g Ser, Parmezan (lub cheddar)
- 20 g Oliwa z oliwek
- Czosnek
Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Sezam uprażyć na suchej patelni. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pomidora pokrojonego w kostkę, po chwili dodać czosnek i półplasterki cukinii. Gdy warzywa lekko się podsmażą (warzywa powinny być jędrne) dodać sezam. Na talerzu ułożyć makaron, a na nim warzywa z sezamem. Wierzch posypać kawałkami sera.