Makaron z czarnej fasoli z warzywami i sezamem

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Jeśli lubisz ciepłe i lekkie kolacje koniecznie wypróbuj ten przepis. Przełamujemy strach przed makaronem w godzinach wieczornych.

Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia 375 kcal
  • Białko 19 g
  • Tłuszcze 17,5 g
  • Węglowodany 39,5 g
  • Błonnik 8,5 g

Składniki na dwie porcje:

  • 100 g Makaron z czarnej fasoli
  • 200 g Cukinia
  • 300 g Pomidor (u nas jeden duży i koktajlowe)
  • 15 g Sezam, nasiona
  • 10 g Ser, Parmezan (lub cheddar)
  • 20 g Oliwa z oliwek
  • Czosnek

Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Sezam uprażyć na suchej patelni. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pomidora pokrojonego w kostkę, po chwili dodać czosnek i półplasterki cukinii. Gdy warzywa lekko się podsmażą (warzywa powinny być jędrne) dodać sezam. Na talerzu ułożyć makaron, a na nim warzywa z sezamem. Wierzch posypać kawałkami sera.

MAKARON Z CZARNEJ FASOLI 1

MAKARON Z CZARNEJ FASOLI 2

Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej